ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Παρέδωσαν στις αρχές 13.500 όπλα

Εικόνα του άρθρου Σερβία: Παρέδωσαν στις αρχές 13.500 όπλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2023, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αρχές της Σερβίας παρουσίασαν την Κυριακή στοίβες όπλων και χαρτοκιβώτια με χειροβομβίδες, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών εκτοξευτών πυραύλων, που, όπως είπαν, παρέδωσαν οι πολίτες από τότε που οι μαζικοί πυροβολισμοί συγκλόνισαν τη χώρα.

Η κυβέρνηση κήρυξε περίοδο αμνηστίας διάρκειας ενός μηνός για τους πολίτες να παραδώσουν τα μη καταγεγραμμένα όπλα στο πλαίσιο της πάταξης της οπλοκατοχής μετά τους πυροβολισμούς μέσα σε δύο ημέρες αυτόν τον μήνα που άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κάτοικοι παρέδωσαν περίπου 13.500 αντικείμενα από την έναρξη της αμνηστίας στις 8 Μαΐου.

Φωτογραφίες από την τόπο συγκέντρωσης του παραδομένου οπλισμού έδειχναν σειρές από τουφέκια, αυτόματα και πιστόλια στοιβαγμένα με τάξη στο πάτωμα μιας αποθήκης μαζί με ξύλινα κουτιά γεμάτα με χειροβομβίδες.

Η Σερβία διαθέτει δεκάδες χιλιάδες όπλα που μεταφέρθηκαν από τα πεδία των μαχών των πολέμων της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια. Παρόμοιες αμνηστεύσεις όπλων είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με περιορισμένη μόνο επιτυχία.

Οι αρχές δήλωσαν ότι όσοι συλληφθούν με παράνομα όπλα μετά τη λήξη της περιόδου αμνηστίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών, εάν καταδικαστούν.


Οι μαζικοί πυροβολισμοί

Οι δύο μαζικοί πυροβολισμοί άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς και 21 τραυματίες, συγκλονίζοντας το έθνος και προκαλώντας εκκλήσεις για αλλαγές στη χώρα που έχει περάσει δεκαετίες αναταραχών και κρίσεων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δύο πορείες διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι μετά τους πυροβολισμούς, απαιτώντας παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης και απαγόρευση των τηλεοπτικών σταθμών που προωθούν βίαιο περιεχόμενο και φιλοξενούν εγκληματίες πολέμου και μορφές του εγκλήματος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέρριψε την Κυριακή τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην επίδειξη όπλων την Κυριακή. Ωστόσο, ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να παραιτηθεί και ότι θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές σε μια συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει για τις 26 Μαΐου στο Βελιγράδι.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι τροφοδοτούν τη βία και τη ρητορική μίσους κατά των επικριτών, διαδίδουν προπαγάνδα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και επιβάλλουν αυταρχική διακυβέρνηση σε όλους τους θεσμούς υπό τον Βούτσιτς, η οποία, όπως λένε, υποδαυλίζει τις διαιρέσεις στην κοινωνία.

Την Παρασκευή, διαδηλωτές στο Βελιγράδι απέκλεισαν μια βασική γέφυρα και έναν αυτοκινητόδρομο στην πρωτεύουσα για να πιέσουν τα αιτήματά τους. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της Σερβίας, σε ένα ξέσπασμα θλίψης και οργής για τους πυροβολισμούς και τις λαϊκιστικές αρχές.

Με πληροφορίες από AP. Φωτογραφία: Instagram



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back