dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Διαρροές εγγράφων: Έστειλε η Σερβία όπλα στην Ουκρανία;

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Διαρροές εγγράφων: Έστειλε η Σερβία όπλα στην Ουκρανία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 13:25
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σερβία, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου.

Το έγγραφο, μια περίληψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση ή αποστολή όπλων, ήταν ανάμεσα σε δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή διαρροή αμερικανικών μυστικών εδώ και χρόνια.

Με τίτλο «Europe|Response to Ongoing Russia-Ukraine Conflict», το έγγραφο σε μορφή διαγράμματος παραθέτει τις «εκτιμώμενες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Το διάγραμμα έδειχνε ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είχε δεσμευτεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια ή την είχε ήδη παράσχει. Επίσης, ανέφερε ότι η Σερβία είχε την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να παράσχει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Το έγγραφο φέρει την ένδειξη Secret και NOFORN, απαγορεύοντας τη διανομή του σε ξένες μυστικές υπηρεσίες και στρατούς. Έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου και φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα του γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το Reuters, αναφέρει, ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα του εγγράφου.

Η κυβέρνηση Βούτσιτς έχει δηλώσει ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρά τους βαθύτατους ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

«Αν αυτό το έγγραφο είναι ακριβές, είτε δείχνει τη διπροσωπία του Βούτσιτς απέναντι στη Ρωσία είτε δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσινγκτον να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Janusz Bugajski, ειδικός σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης στο Ίδρυμα Jamestown, ένα ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής.

Η Μόσχα δήλωσε τον Μάρτιο ότι είχε ζητήσει από το Βελιγράδι επίσημη εξήγηση για τις υποτιθέμενες παραδόσεις, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Krusik Corp. από το Βάλιεβο αρνήθηκε ότι παρείχε ρουκέτες ή άλλα όπλα στην Ουκρανία. Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «διαβόητο ψέμα».

«Δεν εξάγουμε όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία ή την Ουκρανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ στις 5 Μαρτίου.

Το Reuters, αναφέρει, ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων της αποστολής που αναρτήθηκαν στο Telegram.

Από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βούτσιτς προσπάθησε να εξισορροπήσει τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα με τον στόχο του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, η Σερβία είναι η μόνη που απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3