ΚΟΣΜΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη η ισραηλινή επίθεση. Η Δύση ανησυχεί…

Εικόνα του άρθρου Σε πλήρη εξέλιξη η ισραηλινή επίθεση. Η Δύση ανησυχεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2023, 22:02
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα και τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν εκατοντάδες ακόμη στόχους της Χαμάς, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός, σε αυτό που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλεσε δεύτερη φάση του πολέμου που διαρκεί τρεις εβδομάδες.

Οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν εν μέρει στη Γάζα μετά από ένα μπλακάουτ που διήρκεσε περισσότερο από μία ημέρα και είχε επηρεάσει σοβαρά τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε στόχους της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει την περιοχή.

Μαχητικά αεροσκάφη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) έπληξαν περισσότερους από 450 στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιχειρησιακής διοίκησης, παρατηρητηρίων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, ανακοίνωσε ο στρατός.

Το Ισραήλ έχει σφίξει τον αποκλεισμό του και βομβαρδίζει τη Γάζα επί τρεις εβδομάδες από τότε που μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους και πήραν περισσότερους από 200 ομήρους σε μια διασυνοριακή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ιατρικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, δήλωσαν την Κυριακή ότι 8.005 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 3.324 παιδιά.


Δυτικές… ανησυχίες

Οι δυτικές χώρες έχουν γενικά υποστηρίξει αυτό που λένε ότι είναι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Όμως, έχει αυξηθεί η διεθνής κατακραυγή για τον απολογισμό των βομβαρδισμών και οι εκκλήσεις για μια «ανθρωπιστική παύση» ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να κάνει διάκριση μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών και των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, και κάλεσε επίσης τον Νετανιάχου να «χαλιναγωγήσει» την εξτρεμιστική βία των Εβραίων εποίκων κατά αθώων ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή σε κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε την έκκλησή του για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή, δήλωσε το γραφείο του Σουνάκ.


Ελλείψεις

Με τα αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων να εξαντλούνται και μεγάλο μέρος της Γάζας να έχει μετατραπεί σε ερείπια, χιλιάδες κάτοικοι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA) αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης», ανακοίνωσε η οργάνωση την Κυριακή.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε την Κυριακή ότι 10 αιγυπτιακά φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα έφτασαν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους μέχρι στιγμής σε 94, μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό για την κάλυψη των  αναγκών.


Διαδηλώσεις

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις παγκοσμίως για την υποστήριξη των Παλαιστινίων. 

Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, στο Λονδίνο, ένα τεράστιο πλήθος έκανε πορεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να κάνει έκκληση για εκεχειρία. 

Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα το απόγευμα σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι την είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές. «Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το απόγευμα ολοκληρώθηκε και πορεία που οργάνώθηκε στην Ρώμη από την παλαιστινιακή κοινότητα της ιταλικής πρωτεύουσας. Στην κινητοποίηση, με πάνω από 10.000 άτομα, οι οργανωτές ζήτησαν απο τους συμμετέχοντες να κρατούν μόνο παλαιστινιακές σημαίες.

Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη,  προκειμένου να  διαμαρτυρήθηκαν για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μαζική καθιστική διαμαρτυρία κατά του πολέμου διοργανώθηκε και από εβραϊκή οργάνωση της Νέας Υόρκης την Παρασκευή στον σταθμό Γκραντ Σέντραλ του Μανχάταν, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάλυσή της.

Με πληροφορίες από Reuters, Euronews



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back