ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης

Εικόνα του άρθρου Σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2016, 00:40
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση για την ανακατάληψη από τους τζιχαντιστές της πόλης Καγιάρα, μιας θέσης-κλειδί ενόψει της μάχης της Μοσούλης, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. 

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει τη χειρότερη μετακίνηση πληθυσμού εδώ και χρόνια. 

Η Καγιάρα βρίσκεται στη δυτική όχθη του Τίγρη, περίπου 60 χλμ. νότια της Μοσούλης, της τελευταίας μεγάλης πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ στο Ιράκ. 

«Η επιχείρηση ξεκίνησε την αυγή με τη συμμετοχή των υπηρεσιών της αντιτρομοκρατικής (CTS) και των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Φιράς Μπασάρ, εκπρόσωπος της διοίκησης των επιχειρήσεων στην επαρχία Νινευή, όπου βρίσκονται η Καγιάρα και η Μοσούλη. Η επιχείρηση υποστηρίζεται επίσης από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, πρόσθεσε. 

«Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και επιτυγχάνει τους στόχους της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ-Νόμαν, εκπρόσωπος των CTS. «Η Καγιάρα θα εκκαθαριστεί και η επιχείρηση θα τελειώσει γρήγορα, κάτι που θα ενισχύσει τα σχέδιά μας (…) για την τελική μάχη με σκοπό την απελευθέρωση της Μοσούλης». 

Μετά την ανακατάληψη, τον Ιούνιο, της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επόμενο στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και ντε φάκτο πρωτεύουσας του ΙΚ στο Ιράκ. 

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) προειδοποίησε ότι αυτή η επίθεση μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό άλλου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. «Τα χειρότερα έπονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας στο Ιράκ Μπρούνο Γκέντο σε ανακοίνωσή του. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς σε μια κλίμακα πρωτόγνωρη στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια». Περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη χώρα από την έναρξη του 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3