ΚΟΣΜΟΣ

Σε βαρύ κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Εικόνα του άρθρου Σε βαρύ κλίμα η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2023, 19:48
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τουρκογερμανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε χαμηλό επίπεδο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι η κύρια αιτία, δεδομένης της διαφορετικής άποψης των χωρών για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφύγει σε σκληρή ρητορική επικρίνοντας το Ισραήλ και υπερασπιζόμενος τη Χαμάς, την οποία οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, όπως η Γερμανία, θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Εδώ και 75 χρόνια, το Ισραήλ προσπαθεί να «εγκαθιδρύσει ένα κράτος σε γη που κλάπηκε από τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν στην Άγκυρα. Η νομιμότητα του Ισραήλ αμφισβητείται από τον «δικό του φασισμό», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τα σχόλια του Ερντογάν «παράλογα», τονίζοντας ότι το Ισραήλ είναι μια δημοκρατία.

Αλληλοεξάρτηση

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν την ακύρωση της επίσκεψης λόγω της διαμάχης, η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να προχωρήσει. Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της αντιπολίτευσης συμφώνησαν. Ο ηγέτης τους, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να σταματήσουν να μιλούν μεταξύ τους.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι με τουρκική υπηκοότητα. Τα δύο τρίτα από αυτούς ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν στις εκλογές νωρίτερα φέτος, σε μια ψηφοφορία που οι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν ελεύθερη, αλλά άδικη.

Η Τουρκία, η οποία αγωνίζεται οικονομικά, επωφελείται από τους καλούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες να ανακοπεί η ροή των προσφύγων που κατευθύνονται προς την ΕΕ.

Πριν από επτά χρόνια, ο Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ για να σταματήσει τους διακινητές και να πάρει πίσω τους μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν στη γειτονική Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους στη χώρα. Η ΕΕ ελπίζει στην αναβίωση αυτής της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Η Τουρκία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως διαμεσολαβητής στην κρίση, όπως έκανε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αύξησε ακόμη περισσότερο το προφίλ της Τουρκίας από αυτή την άποψη.

Επίσκεψη χωρίς επίσημες εκδηλώσεις

Ο Ερντογάν θα φτάσει στο Βερολίνο το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Θα γίνει πρώτα δεκτός από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και στη συνέχεια θα δειπνήσει με τον Σολτς στην καγκελαρία.

Παρατηρητές δήλωσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τη δημόσια έκθεση του Ερντογάν. Κατά την τριήμερη επίσκεψή του το 2018, πραγματοποίησε συγκεντρώσεις, επιτέθηκε σε Κούρδους ακτιβιστές και προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους που επέκριναν το ιστορικό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα επί των ημερών του. Πιο γνωστή είναι η συγκέντρωση που πραγματοποίησε το 2010, την οποία παρακολούθησαν 15.000 άνθρωποι στη δυτική πόλη της Κολωνίας, όπου ζει μεγάλη τουρκική κοινότητα.

Τότε, είπε στο πλήθος ότι οι Τούρκοι μετανάστες πρέπει να ενσωματωθούν και να μάθουν γερμανικά, αλλά ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εσάς να αφομοιωθείτε».

Αρχικά, ο Ερντογάν ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσει τον διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα ανδρών μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου το Σάββατο. Όμως η εκδήλωση αυτή ακυρώθηκε.

Με πληροφορίες από DW. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back