Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε αυστηρό τόνο η απάντηση για τις πινακίδες

Εικόνα του άρθρου Σε αυστηρό τόνο η απάντηση για τις πινακίδες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2020, 16:42
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν… συμμερίζεται τις αντιδράσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας και ξεκαθαρίζει ότι αφενός οι πινακίδες σήμανσης τοποθετήθηκαν νόμιμα, μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία και ότι αφετέρου, δεν δέχεται παρεμβάσεις από εξωακαδημαϊκούς παράγοντες.

Η κόντρα έχει ξεκινήσει για το τμήμα της Ηγουμενίτσας, το οποίο αφενός βαδίζει προς κλείσιμο, αφετέρου δεν θα ανανεωθεί η λειτουργία του, ως τμήμα Μετάφρασης. Ο Δήμος θέλει οπωσδήποτε ένα πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη, χωρίς όμως το αίτημά του να βρίσκει έδαφος στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι γενικά αρνητικό στη λειτουργία νέων τμημάτων.

Για πολιτικούς λόγους, ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η τοπική ΝΔ ρίχνουν την ευθύνη της μη λειτουργίας στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη με τον πολιτικό χώρο στον οποίο βρίσκονται.

Έτσι λοιπόν, έχει ξεκινήσει ένας «κλεφτοπόλεμος» εναντίον του πανεπιστημίου, με τελευταία μάχη αυτή της πινακίδας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων άλλαξε όλες τις πινακίδες που έγραφαν «ΤΕΙ Ηπείρου», σε όλες τις πόλεις όπου πλέον εκτείνεται η αρμοδιότητά του. Το έκανε και στην Ηγουμενίτσα, καθώς το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργεί ακόμα και θα λειτουργεί όσο υπάρχουν φοιτητές-τριες.

Ο Δήμος αντέδρασε, θεωρώντας «κοροϊδία» την τοποθέτηση της πινακίδας, με ανακοίνωση σε έντονο ύφος.

Η πρυτανική αρχή απάντησε σύσσωμη, λέγοντας ότι έχει στρατηγικό σχεδιασμό και βάσει αυτού, το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ηγουμενίτσα. Ξεκαθάρισε πάντως σε αυστηρό τόνο ότι αφενός, οι υποδομές του ΤΕΙ περνάνε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι μέρος  του πλέον, αφετέρου ότι «δεν είναι δουλειά, ούτε του Δήμου, ούτε κανενός εξωακαδημαϊκού φορέα» ο σχεδιασμός, δια στόματος του κ. Γεωργάτου.

Ο αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος τόνισε σχετικά με τις πινακίδες ότι όλα έγιναν νόμιμα, ενώ ο κ. Πασχόπουλος, πρόσθεσε ότι οι χώροι στην Ηγουμενίτσα, ανήκουν στο πανεπιστήμιο.

Ο πρύτανης  κ. Αλμπάνης έβαλε την «κατακλείδα» λέγοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πολλά χρόνια ζωής, χρόνια εξωστρέφειας στην έρευνα και δεν δέχεται παρεμβάσεις άλλης αρχής. Το ίδιο θα κάνει και στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας».

Ο κ. Αλμπάνης τόνισε επίσης ότι έχει κατατεθεί πρόταση για να ξεκαθαρίσει με τροπολογία η λειτουργία του τμήματος στην Ηγουμενίτσα. Αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργηθεί μια ασυνέχεια, που ενώ το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας δεν θα λειτουργήσει, διοικητικά είναι αυτό που δίνει πτυχία… Διοίκησης Επιχειρήσεων στους φοιτητές-τριες. Το ίδρυμα των Ιωαννίνων είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα του νέου τμήματος και είχε αντιπροτείνει την ακαδημαϊκή παρουσία με ερευνητικά κέντρα και summer camps, κάτι που δεν ικανοποίησε τις τοπικές αρχές.

Η πρόταση είναι να περάσει το τμήμα της Ηγουμενίτσας υπό την ακαδημαϊκή «σκέπη» του τμήματος Λογιστικής, ώστε να είναι πιο «συμβατά» τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back