ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αναμονή για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές

Εικόνα του άρθρου Σε αναμονή για τις πρώην στρατιωτικές φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2018, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ξεχασμένη παραλίμνια περιοχή, μέσα στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, με την οποία η πόλη δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση. Μια περιοχή που απλώς είναι σαν να μην υπάρχει. Η έκταση των 22 στρεμμάτων των πρώην στρατιωτικών φυλακών έχει μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ως δημόσιος χώρος και να συνδεθεί λειτουργικά με το παραλίμνιο αστικό μέτωπο.

Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη οι διαδικασίες για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της μετατροπής των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε ένα πολιτιστικό πάρκο. Ο διαγωνισμός ήταν να γίνει στις 22 Ιουνίου, αλλά τελικά πήγε στις 10 Σεπτεμβρίου. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής που θα αξιολογήσει τα προσχέδια, στα οποία θα βασίζεται η αρχιτεκτονική μελέτη. Τα μέλη της επιτροπής προέρχονται με κλήρωση από τη λίστα κριτών που διατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και... «εκ προσωπικοτήτων». Όπως είχε γίνει και στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την κεντρική πλατεία. Το μέλος-προσωπικότητα, που αποτελεί επιλογή της δημοτικής αρχής, είναι ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Πανέτσος, με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή πρέπει να βγάλει το πόρισμά της μέσα σε δέκα  μέρες μετά τον διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι 320.800 ευρώ και περιλαμβάνει τα τρία βραβεία (50.300 ευρώ συνολικά) και τρεις εξαγορές προσχεδίων (7.500 ευρώ) ενώ για τις μελέτες το ποσό ανάθεσης φτάνει τα 263.000 ευρώ.

Την έκταση των πρώην στρατιωτικών φυλακών την παραχώρησε στον Δήμο το Ελληνικό Δημόσιο, τον Δεκέμβριο του 2016, υπό τον όρο να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίμνιας αυτής περιοχής μέσα σε μια πενταετία. Την άνοιξη του 2017, το έργο με τον επίσημο τίτλο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων» πήρε το πράσινο φως για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους μήνες, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική μελέτη για να μη χάσει τη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπονται η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων, η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και η ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκινγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής κ.λπ. ή άλλες πιθανές εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back