Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Σάντσεθ, Κόστα, Ζάεφ χαιρετίζουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Εικόνα του άρθρου Σάντσεθ, Κόστα, Ζάεφ χαιρετίζουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2022, 12:48
ΕΛΛΑΔΑ

Αρκετοί παράγοντες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, απεύθυναν χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Παρών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ την πρώτη μέρα και αναμένεται να κάνει δια ζώσης χαιρετισμό σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με επιστολή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, εξέφρασε τη χαρά του που μοιράζεται το βήμα με «έναν καλό φίλο, όπως είσαι εσύ Αλέξη». Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις «χρειαζόμαστε ισχυρές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι' αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων».

Η Γιολάντα Ντίαζ, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, επισήμανε ότι ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο. Μίλησε για υπέρβαση των δισταγμών και εξέταση των λόγων της αμφιβολίας, για να τονίσει την αναγκαιότητα «να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη». Τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο».

 «Γνωρίζουμε πως οι ιδέες μετρώνται από τις συνέπειες τους και, όπως φωτισμένα έλεγε ο ελληνικής καταγωγής διανοητής, Κορνήλιος Καστοριάδης, αν η δημοκρατία επιθυμεί να είναι πλήρης, τότε πρέπει να ξεκινά από μέσα μας, στην καθημερινότητα οργανώσεων όπως η δική σας» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και την «πολιτική μάχη» που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μια πολιτική μάχη που δίνουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη, σ' αυτή τη δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας». Μιλώντας για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων, ανέφερε ότι «τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back