ΚΟΣΜΟΣ

ΣΑ: Ψήφισε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Εικόνα του άρθρου ΣΑ: Ψήφισε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2024, 10:29
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε τη Δευτέρα την πρόταση που περιέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους Παλαιστίνιους μαχητές να αποδεχθούν τη συμφωνία που αποσκοπεί στον τερματισμό του οκτάμηνου πολέμου.

Μια δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι η ομάδα καλωσόρισε το ψήφισμα, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν αυτό σήμαινε ότι η ηγεσία της Γάζας αποδέχθηκε το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος που υποστηρίζει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις, το οποίο ο Μπάιντεν παρουσίασε στις 31 Μαΐου και το οποίο περιέγραψε ως ισραηλινή πρωτοβουλία.

«Σήμερα ψηφίσαμε υπέρ της ειρήνης», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη νέα πρόταση εκεχειρίας, αναφέρει ότι το Ισραήλ την αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει με αυτήν και «καλεί και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Η Αλγερία, το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, υποστήριξε το ψήφισμα επειδή «πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός προς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Συμβούλιο ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Αμάρ Μπεντζαμά.

Το ψήφισμα αναλύει επίσης λεπτομερώς την πρόταση και διευκρινίζει ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Η κατάπαυση του πυρός θα εξελιχθεί σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και απελευθέρωση όλων των ομήρων σε μια δεύτερη φάση που θα διαπραγματευτούν τα δύο μέρη και οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Μια τρίτη φάση θα περιελάμβανε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας ανοικοδόμησης.

Ωστόσο, δεν περιείχε αρκετές λεπτομέρειες για τη Μόσχα. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ρώτησε σε τι συμφώνησε συγκεκριμένα το Ισραήλ και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έπρεπε να υπογράφει συμφωνίες με «ασαφείς παραμέτρους».

Το Συμβούλιο ζήτησε τον Μάρτιο την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση χωρίς όρους όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Εδώ και μήνες, διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς λέει ότι επιθυμεί τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back