ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Βλ. Πούτιν καλωσόρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ο Βλ. Πούτιν καλωσόρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2023, 13:34
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσουν το δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, μεταξύ άλλων θεμάτων, καθώς συναντήθηκαν την Τετάρτη σε ένα κοσμοδρόμιο στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Όταν ρωτήθηκε αν οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την απόκτηση προμηθειών από τον Βορρά για την αναπλήρωση του μειωμένου αποθέματος όπλων και πυρομαχικών της Μόσχας, ο Πούτιν είπε ότι θα συζητήσουν «όλα τα θέματα». Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Πούτιν καθώς έσφιγγε το χέρι του Κιμ για περίπου 40 δευτερόλεπτα, καλωσορίζοντάς τον στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, μια σύγχρονη εγκατάσταση εκτόξευσης διαστημικών σκαφών στην περιοχή Αμούρ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Ο Κιμ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει όλες τις αποφάσεις της Ρωσίας. Μιλώντας στο κοσμοδρόμιο δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει ανέλθει σε έναν ιερό αγώνα για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της. Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας ... και θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού».

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, οι οποίες έχουν απομονωθεί όλο και περισσότερο διεθνώς, παρακολουθείται στενά από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να ανταλλάξουν όπλα και αμυντική τεχνολογία.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Κιμ θα παράσχει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, η οποία έχει εξαντλήσει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τέτοιες προθέσεις.


Εκτόξευση νέων πυραύλων

Λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, ανακοίνωσαν ο στρατός της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική κυβέρνηση.

Ήταν η πρώτη εκτόξευση από τον Βορρά ενώ ο Κιμ βρισκόταν στο εξωτερικό, ανέφεραν αναλυτές, ο οποίος έχει ταξιδέψει εκτός της χώρας μόνο επτά φορές στα 12 χρόνια της εξουσίας του, όλες το 2018 και το 2019. Επίσης, πέρασε για λίγο τα ενδοκορεατικά σύνορα δύο φορές.


Το ενδιαφέρον για τα όπλα

Ερωτηθείς εάν οι ηγέτες θα συζητήσουν για τα όπλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε «ευαίσθητους» τομείς, οι οποίοι δεν θα δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές αλλαγές στον κόσμο.

«Οι διμερείς επαφές είναι πολύ σημαντικές. Και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι, φυσικά, ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian. Φωτογραφία: Vladimir Smirnov/TASS



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back