ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Κιμ συναντά τον Πούτιν, οι Αμερικανοί προειδοποιούν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ο Κιμ συναντά τον Πούτιν, οι Αμερικανοί  προειδοποιούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2023, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στη Ρωσία σήμερα, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου αναμένεται να προσφέρουν ο ένας στον άλλον αυξημένη υποστήριξη στην κλιμακούμενη αντιπαράθεσή τους με τη Δύση.

Ο Κιμ αναμένεται να ζητήσει ρωσική οικονομική βοήθεια και στρατιωτική τεχνολογία με αντάλλαγμα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ επιβιβάστηκε στο προσωπικό του τρένο με προορισμό τη Ρωσία το απόγευμα της Κυριακής, συνοδευόμενος από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού.

Μετά από δεκαετίες περίπλοκων, θερμών και ψυχρών σχέσεων, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν έρθει πιο κοντά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Ο δεσμός αυτός οφείλεται στην ανάγκη του Πούτιν για πολεμικά εφόδια και στις προσπάθειες του Κιμ να ενισχύσει τις συνεργασίες του με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, τη Μόσχα και το Πεκίνο, καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τη διπλωματική απομόνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πούτιν έφτασε τη Δευτέρα στην ανατολική πόλη Βλαδιβοστόκ για να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ που διαρκεί έως την Τετάρτη. Η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Κιμ πραγματοποιήθηκε το 2019 στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 680 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας η Βόρεια Κορέα επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους για περισσότερα από τρία χρόνια.


Η προειδοποιήσεις των Αμερικανών

Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία κανόνιζαν μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών τους.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση περισσότερων προμηθειών βορειοκορεατικού πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών για να αναπληρώσει τα μειούμενα αποθέματα, καθώς επιδιώκει να αποκρούσει μια ουκρανική αντεπίθεση και να δείξει ότι είναι ικανός να αλέσει έναν μακρύ πόλεμο φθοράς. 

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις, καθώς οι ανησυχίες για μια παρατεταμένη σύγκρουση αυξάνονται παρά τις τεράστιες αποστολές προηγμένων όπλων στην Ουκρανία τους τελευταίους 17 μήνες.

«Οι συζητήσεις για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον. «Καλούμε τη ΛΔΚ να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να μην πουλάει όπλα στη Ρωσία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης βλημάτων πυροβολικού στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner. Τόσο Ρώσοι όσο και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς.


Η επίσκεψη Σοϊγκού

Αλλά οι εικασίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία των χωρών αυξήθηκαν μετά τη σπάνια επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο, όταν ο Κιμ τον προσκάλεσε σε μια έκθεση όπλων και σε μια μαζική στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα, όπου παρουσίασε ICBM που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.

Μετά την επίσκεψη αυτή, ο Κιμ περιηγήθηκε σε εργοστάσια όπλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης παραγωγής συστημάτων πυροβολικού, όπου προέτρεψε τους εργαζόμενους να επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή νέων ειδών πυρομαχικών. 

Οι ειδικοί λένε ότι οι επισκέψεις του Κιμ στα εργοστάσια είχαν πιθανότατα διπλό στόχο: να ενθαρρύνουν τον εκσυγχρονισμό των βορειοκορεατικών όπλων και να εξετάσουν πυροβολικό και άλλες προμήθειες που θα μπορούσαν να εξαχθούν στη Ρωσία.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Κorean central news agency


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back