dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: O Βλ. Πούτιν συναντά τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Κορέα: O Βλ. Πούτιν συναντά τον Κιμ Γιονγκ Ουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2024, 10:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξη των ενεργειών του στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν στενά για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς κατευθυνόταν στην Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη για σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα σχόλια του Πούτιν εμφανίστηκαν σε ένα δημοσίευμα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξή του στον Βορρά για διήμερη επίσκεψη, καθώς οι χώρες εμβαθύνουν τις σχέσεις τους μπροστά στις ξεχωριστές, εντεινόμενες αντιπαραθέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια, δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή υποστήριξή της στην εισβολή του στην Ουκρανία. Είπε ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που χαρακτήρισε ως δυτικές φιλοδοξίες να «εμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της δικαιοσύνης».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξουν απροσδιόριστα συστήματα εμπορίου και πληρωμών «που δεν ελέγχονται από τη Δύση» και θα αντιταχθούν από κοινού στις κυρώσεις κατά των χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε ως «μονομερή και παράνομα περιοριστικά μέτρα».

Η Βόρεια Κορέα τελεί υπό βαριές οικονομικές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά της προγράμματα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους της για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες θα επεκτείνουν επίσης τη συνεργασία στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με μια συμφωνία για τα όπλα στην οποία η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στη Μόσχα τα άκρως απαραίτητα πυρομαχικά για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορά τεχνολογίας που θα ενίσχυε την απειλή που συνιστά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων του Κιμ.

Οι στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες ανταλλαγές μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που ο Κιμ επισκέφθηκε τη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο για μια συνάντηση με τον Πούτιν, την πρώτη τους από το 2019.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία έχει παράσχει πολιτική κάλυψη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κιμ να προωθήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιβληθούν νέες κυρώσεις του ΟΗΕ στον Βορρά για τις δοκιμές όπλων του.

Τον Μάρτιο, ένα ρωσικό βέτο στα Ηνωμένα Έθνη τερμάτισε την παρακολούθηση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προκαλώντας δυτικές κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποφύγει τον έλεγχο καθώς αγοράζει όπλα από την Πιονγκγιάνγκ για χρήση στην Ουκρανία.

Εντάσεις

Οι εντάσεις στις κορεατικές χερσονήσους βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και χρόνια, με τον ρυθμό τόσο των δοκιμών όπλων του Κιμ όσο και των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας να εντείνονται σε έναν κύκλο αντιπαράθεσης. 

Οι δύο Κορέες έχουν επίσης εμπλακεί σε έναν ψυχολογικό πόλεμο τύπου Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος περιελάμβανε τη Βόρεια Κορέα να ρίχνει τόνους σκουπιδιών στο Νότο με αερόστατα και το Νότο να εκπέμπει εκπομπές προπαγάνδας κατά της Κορέας με τα μεγάφωνά του.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές για να απωθήσουν Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πέρασαν προσωρινά τα χερσαία σύνορα των αντιπάλων την Τρίτη για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει την οικοδομική δραστηριότητα στις μετωπικές συνοριακές περιοχές, όπως η εγκατάσταση ύποπτων αντιαρματικών φραγμών, η ενίσχυση δρόμων και η τοποθέτηση ναρκών.

Ο Πούτιν επιδιώκει συνεχώς να αναδομήσει τους δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αποκαταστήσει την επιρροή της χώρας του και τις συμμαχίες της σοβιετικής εποχής. Οι δεσμοί της Μόσχας με τη Βόρεια Κορέα αποδυναμώθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πούτιν το 2019 στο ανατολικό λιμάνι της Ρωσίας, το Βλαδιβοστόκ.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3