Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν ξεκινήσει την Τετάρτη στην Πιονγκγιάνγκ μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν την οικονομική και στρατιωτική τους συνεργασία και να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Κιμ για την υποστήριξη στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνία για την ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης καθώς και οι δύο «μάχονται κατά των ιμπεριαλιστικών ηγεμονικών πολιτικών των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με μια συμφωνία εξοπλισμών στην οποία η Βόρεια Κορέα παρέχει στη Ρωσία τα άκρως απαραίτητα πυρομαχικά για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορά τεχνολογίας που θα μπορούσε να ενισχύσει την απειλή που συνιστά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων του Κιμ.
Η Βόρεια Κορέα τελεί υπό βαριές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το οπλικό της πρόγραμμα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους της για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.
Ο Κιμ υποσχέθηκε την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της χώρας του προς τη ρωσική κυβέρνηση, τον στρατό και τον λαό στην εκτέλεση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για την προστασία της κυριαρχίας, των συμφερόντων ασφαλείας και της εδαφικής ακεραιότητας». Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η υποστήριξη.
Ο Κιμ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα στο παρελθόν, λέγοντας σταθερά ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει αυτό που περιγράφει ως δίκαιη δράση για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας και κατηγορώντας για την κρίση την «ηγεμονική πολιτική» της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι κατηγορούν τον Βορρά ότι παρέχει στη Ρωσία πυροβολικό, πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για χρήση στην Ουκρανία, ενδεχομένως σε αντάλλαγμα για βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες και βοήθεια. Τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και η Μόσχα αρνούνται τις κατηγορίες για μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που θα παραβίαζε πολλαπλές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις οποίες η Ρωσία είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.
Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία έχει παράσχει πολιτική κάλυψη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κιμ να προωθήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις του ΟΗΕ στον Βορρά για τις δοκιμές όπλων του.
Τον Μάρτιο, ένα ρωσικό βέτο στα Ηνωμένα Έθνη τερμάτισε την παρακολούθηση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, προκαλώντας δυτικές κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποφύγει τον έλεγχο καθώς αγοράζει όπλα από την Πιονγκγιάνγκ για χρήση στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι συζητούν επιλογές για έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας.
Στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα δείχνει πώς η Ρωσία προσπαθεί, «σε απόγνωση, να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες που μπορούν να της παράσχουν αυτό που χρειάζεται για να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας».
Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, με τον ρυθμό τόσο των οπλικών δοκιμών του Κιμ όσο και των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία να εντείνονται. Οι δύο Κορέες έχουν επίσης εμπλακεί σε ψυχολογικό πόλεμο τύπου Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος περιελάμβανε τη Βόρεια Κορέα να ρίχνει τόνους σκουπιδιών στο Νότο με αερόστατα και το Νότο να μεταδίδει προπαγάνδα κατά της Βόρειας Κορέας με τα μεγάφωνά του.
Φωτογραφία: Russian Presidential Press and Information Office/Gavriil Grigorov/TASS