ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θέλει τον άμεσο έλεγχο της Βάγκνερ

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Θέλει τον άμεσο έλεγχο της Βάγκνερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2023, 23:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει την ανάληψη του άμεσου ελέγχου της Βάγκνερ, μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας και της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ δήλωσε το Σάββατο ότι οι «εθελοντικοί σχηματισμοί» θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις απευθείας με το υπουργείο Άμυνας. Η ασαφώς διατυπωμένη δήλωση θεωρείται ευρέως ότι στοχεύει την ομάδα.

Σε μια οργισμένη δήλωση σήμερα, Κυριακή, το αφεντικό της Βάγκνερ, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα μποϊκοτάρουν τις συμβάσεις.

Ο ιδιωτικός στρατιωτικός όμιλος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, πολεμώντας στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Αλλά ο Πριγκόζιν, ο οποίος λέγεται ότι έχει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες, έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μια δημόσια διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους δύο άνδρες για ανικανότητα και για σκόπιμη υποπρομήθεια των μονάδων της Βάγκνερ που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον Σοϊγκού», δήλωσε ο Πριγκόζιν απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό της ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας. 

Επέμεινε ότι η ομάδα του είναι καλά ενσωματωμένη με τον ρωσικό στρατό, αλλά δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητά της θα πληγεί από το να πρέπει να αναφέρεται στον υπουργό Άμυνας.

Ενώ η ανακοίνωση του Σαββάτου δεν αναφερόταν άμεσα στον Βάγκνερ ή σε άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι οι νέες συμβάσεις ήταν μια κίνηση για να τεθεί υπό έλεγχο ο Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του.

Αλλά το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έχει σκοπό να «αυξήσει την αποτελεσματικότητα» των ρωσικών μονάδων που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Αυτό θα δώσει στους εθελοντικούς σχηματισμούς το απαραίτητο νομικό καθεστώς, θα δημιουργήσει κοινές προσεγγίσεις για την οργάνωση της συνολικής υποστήριξης και την εκπλήρωση των καθηκόντων τους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν έως την 1η Ιουλίου.

Με πληροφορίες από BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back