ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρολάροντας πάνω από τον Μπετόβεν

Εικόνα του άρθρου Ρολάροντας πάνω από τον Μπετόβεν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2017, 10:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τσακ Μπέρι ήταν ο πρώτος των πρώτων σε αυτή την ιστορία που λέγεται ροκ εν ρολ. Γιατί «πρόδωσε» τη μουσική των δικών του ανθρώπων, ανεβάζοντας το τέμπο και παίζοντάς τη για λευκά ακροατήρια, γιατί έβγαλε τη γλώσσα στην ρατσιστική Αμερική κερδίζοντας τη νεολαία της, γιατί έκανε το duck walking στη σκηνή ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Χτες, ο πρώτος αιώνας του ροκ εν ρολ έκλεισε με το θάνατο του Τσακ Μπέρι. Πλήρης ημερών, στα 90 του, ο Τσαρλς Έντουαρντ Άντερσον Μπέρι αποδήμησε εις τόπο χλοερό, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα έβγαζε νέο δίσκο, μετά από 38 ολόκληρα χρόνια. Αντί επικήδειων και εγκυκλοπαιδικών ανθολογημάτων για το ποιος ήταν και τι έκανε, ιδού επτά τραγούδια του που έπαιξαν σε ταινίες, οι οποίες αποθέωσαν τα κομμάτια του και αποθεώθηκαν από αυτά.

You never can tell- Pulp Fiction

Η κορυφαία στιγμή του ταραντινικού σινεμά περιλαμβάνει Ούμα Θέρμαν κακομαθημένη και Τζον Τραβόλτα με τις κάλτσες να παραδίνουν σεμινάρια χορευτικής υπό τους ήχους του You never can tell και νακερδίζουν δωρεάν μπέργκερς, ενώ την ίδια στιγμή η μετεφηβεία κάμποσων εκατομμυρίων 20άρηδων άλλαξε για πάντα.


Johnny B. Goode- Επιστροφή στο μέλλον

O αγχωμένος Μάρτυ μπουκάρει στη σκηνή της γιορτής του σχολείου… των γονιών του, κάνει duck walking πριν τον Τσακ Μπέρι, βάζει φωτιά σε μια Gibson, ρίχνει κλωτσίδια στους ενισχυτές και αναγκάζει τον «ξάδερφο του Τσακ», Μάρβιν, να ειδοποιήσει για την εμφάνιση ενός νέου μουσικού είδους.


Maybellene-Ο αθώος

Η Maybellene, στην οποία παρεμπιπτόντως παίζει μπάσο ο Γουίλι Ντίξον, ακούγεται σε μια από τις πιο άγνωστες ταινίες του Άντονι Χόπκινς, από το 1993.


Memphis Tennesse- Η Αλίκη στις πόλεις

Και όμως, ο Μπέρι έχει «ντύσει» μουσικά ακόμα και ταινία του Βιμ Βέντερς. Σχετικά άγνωστη μεν, αλλά δεν την έχετε ήδη δει, δοκιμάστε τη.


Almost grown-Αμέρικαν γκράφιτι

Πρόκειται για ταινία του Τζορτζ Λούκας λίγο πριν από την εποχή που πήγε σε έναν galaxy, far, far away. Παίζει το ανφάν γκατέ του Χόλυγουντ των ‘80s, ακόμα αμούστακο.


School Days (Ring! Ring! Goes The Bell)-Rock ‘n’ Roll high school

Πολλά χρόνια πριν το «School of rock», οι Ramones διορίζονταν αναπληρωτές σε γυμνάσιο και ιδού τα αποτελέσματα.


Betty Jean-La Bamba

Ένα από τα σχετικά άγνωστά του κομμάτια, παίζει στην ταινία με το πιο γνωστό από πάντα ισπανόφωνο ροκ εν ρολ τραγούδι, το La Bamba, για τη ζωή του Ρίτσι Βάλενς.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back