Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 24-08-2022, 12:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη μουσική παράσταση «Το ρόδον της Ανατολής» θα παρουσιάσει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Εν Χορδαίς» στις 27 και 28 Αυγούστου, στις 21:00. Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Λόγω όμως των καιρικών συνθηκών, μεταφέρεται τελικά στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο τραγούδι θα είναι η Μαρία Φαραντούρη.

Η παράσταση εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950, μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Όπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να συζητούν. «Μέσα από πρωτότυπα τραγούδια και κείμενα ξεδιπλώνονται έξι ιστορίες ανθρώπων από τις οποίες ξεπροβάλουν οι μνήμες και η νοσταλγία από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό, το περιπετειώδες ταξίδι στην Ελλάδα, τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσής τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και η σωρεία των θετικών επιδράσεων, που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας. Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο περιφερόμενος ελεγκτής εισιτηρίων μεταφέροντας την οπτική των ντόπιων για τους Έλληνες της Ανατολής» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Στο μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» συμμετέχουν: Κυριάκος Πετράς - βιολί, Θανάσης Κουλεντιανός - κανονάκι, Νίκος Ανδρίκος – τραγούδι, Χρήστος Συκιώτης – τσέλο, Κυριάκος Καλαϊτζίδης - ούτι, Πέτρος Παπαγεωργίου - κρουστά, Γιώργος Κοκκινάκης – πιάνο.

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου. Κείμενα, στίχοι, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή. Σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού.

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα