ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ποιες επιλογές έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί στο Ιράν;

Εικόνα του άρθρου Reuters: Ποιες επιλογές έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί στο Ιράν;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 19:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο εξετάζουν τι μέτρα θα λάβουν μετά την επίθεση του Ιράν το Σάββατο.

Οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να μην διακινδυνεύσει να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επίθεση αντιποίνων στο Ιράν.

Το Reuters παρουσιάζει μερικές από τις επιλογές που μπορεί να εξετάζει το Ισραήλ:

Αεροπορικές επιθέσεις

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο ιρανικό μπαράζ με δικές του αεροπορικές επιδρομές, ιδίως καθώς η ιρανική αεράμυνα θεωρείται πολύ λιγότερο ανεπτυγμένη από το σύστημα πολλαπλών επιπέδων που το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του ανέπτυξαν το βράδυ του Σαββάτου.

Αξιωματικός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Μέρος της άμυνας είναι να αντιδράς και να επιτίθεσαι αν χρειαστεί».

«Και αυτό τίθεται στην κυβέρνησή μας και στο υπουργικό συμβούλιο και σε αυτούς να αποφασίσουν πώς, πότε και αν», δήλωσε ο αξιωματικός.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικές εγκαταστάσεις, όπως βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να πλήξει πολιτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και θα έπρεπε να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Αυτό θα γινόταν τόσο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί περαιτέρω η διεθνής υποστήριξη όσο και λόγω της εκτίμησης ότι οι ιρανικές αρχές είναι ευάλωτες στη λαϊκή πίεση για την πολιτική καταστολή και τη δεινή οικονομική κατάσταση. Σημαντικές απώλειες αμάχων θα θεωρούνταν πιθανό να συσπειρώσουν την υποστήριξη της ιρανικής κοινής γνώμης πίσω από την κυβέρνηση.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει ομάδες πληρεξουσίων όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή ιρανικούς στόχους σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ για πρώτη φορά υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα ήταν μόνο μέρος μιας ευρύτερης απάντησης που θα στόχευε και το ίδιο το Ιράν.

Κυβερνοεπιθέσεις

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια των χρόνων, σε υποδομές που κυμαίνονται από πρατήρια καυσίμων έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις, και μια επανάληψη θεωρείται μεταξύ των πιθανών επιλογών για αντίποινα.

Τυχόν τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν σε ιδιαίτερα ορατούς τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι υπηρεσίες πτήσεων. Όπως και με τις άμεσες αεροπορικές επιδρομές, πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα απέφευγε τις επιθέσεις σε υποδομές όπως τα νοσοκομεία για να μειώσει τον αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό.

Μυστικές επιχειρήσεις

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αρκετών ανώτερων πυρηνικών επιστημόνων του.

Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράν.

Διπλωματία

Εκτός από τα στρατιωτικά πλήγματα και τα πλήγματα πληροφοριών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απομόνωση της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων με την επέκταση των κυρώσεων. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ αύξησε επίσης τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες να ενωθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να κηρύξουν τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back