ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ σιωπά για τα επόμενα βήματα κατά του Ιράν

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ σιωπά για τα επόμενα βήματα κατά του Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2024, 10:42
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έδειξε σημάδια ότι δεν θα προβεί άμεσα σε αντίποινα για τις εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του το Σαββατοκύριακο, που σχεδόν όλα αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.


Το Reuters αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο πολέμου στις 14:00 τοπική ώρα.


Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε χθες χωρίς να αποφασίσει πότε ή πώς θα απαντήσει στην επίθεση. Αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μια πιθανή ένδειξη ότι δεν αναμένουν άμεση κλιμάκωση.

Επίσης, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων σε συνεδρίασή του την Κυριακή, αν και η ομάδα ήταν διχασμένη ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Δύο ανώτεροι ισραηλινοί υπουργοί έδωσαν σήμα ότι τα αντίποινα δεν θα είναι άμεσα και ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει μόνο του.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», δήλωσε ο κεντρώος υπουργός Μπένι Γκαντζ πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Η επίθεση του Ιράν, σε αντίποινα για ένα ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Συρία, αντιπροσώπευε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, επειδή ήταν η πρώτη φορά που έπληττε απευθείας το Ισραήλ στον μακρύ σκιώδη πόλεμο των δύο εθνών. Αλλά προκάλεσε μικρή ζημιά, κυρίως επειδή το Ιράν είχε τηλεγραφήσει τις προθέσεις του πολύ νωρίτερα.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανέφερε η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη σε χθεσινή ανακοίνωσή της. «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο αυστηρή».

Η διεθνής αντίδραση: Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσέγγισε το Ισραήλ για να αποθαρρύνει την περαιτέρω κλιμάκωση, φοβούμενος έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ηγέτες της Ομάδας των 7 καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν, αλλά κάλεσαν επίσης σε αυτοσυγκράτηση.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και καιρό να σφυρηλατήσουν μια περιφερειακή συμμαχία κατά του Ιράν ως έναν τρόπο ενσωμάτωσης του Ισραήλ και ενίσχυσης των δεσμών με τον αραβικό κόσμο. 

Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε τις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, οι οποίες καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών, και την ένταξη του Ισραήλ στην Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και συνεργάζεται στενά με τους στρατούς των μετριοπαθών αραβικών κρατών.

Οι ΗΠΑ εργάζονταν για την καθιέρωση ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. 

Ο πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.700 Παλαιστίνιους, πάγωσε αυτές τις προσπάθειες λόγω της εκτεταμένης οργής σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Φαίνεται όμως ότι κάποια παρασκηνιακή συνεργασία έχει συνεχιστεί και ο Λευκός Οίκος διατηρεί ελπίδες για τη σφυρηλάτηση των ισραηλινοσαουδαραβικών δεσμών ως μέρος ενός μεταπολεμικού σχεδίου.

Λίγο πριν από την επίθεση του Ιράν, ο διοικητής της CENTCOM, στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επισκέφθηκε το Ισραήλ για να χαράξει μια στρατηγική (σ.σ.: (η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενοποιημένη διοίκηση μάχης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ).

Ο στρατιωτικός αρχηγός του Ισραήλ, αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι, ευχαρίστησε την Κυριακή την CENTCOM για την κοινή αμυντική προσπάθεια. Τόσο η Ιορδανία όσο και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της CENTCOM. Ενώ καμία από τις δύο δεν αναγνώρισε συμμετοχή στην αναχαίτιση των εκτοξεύσεων του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη που δείχνει πυραύλους που ταξιδεύουν στον εναέριο χώρο και των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back