Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

RescEU: «Σώζοντας ζωές στην Ευρώπη» από την κοιλάδα του Αχελώου

Εικόνα του άρθρου RescEU: «Σώζοντας ζωές στην Ευρώπη» από την κοιλάδα του Αχελώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2018, 10:53
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RescEU θα σώσει ζωές και περιουσίες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό τόνισε από την Κοιλάδα του Αχελώου, ο ευρωπαίος επίτροπος -αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, στην περιοδεία που έκανε στην Κοιλάδα του Αχελώου, στις 22 Ιουνίου 2018. Στην περιοδεία συμμετείχαν επίσης οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σε ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον».

Ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι το πρόγραμμα rescEU είναι ο πιο σημαντικός ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το νέο πρόγραμμα, που αφορά «το σύνολο της Ευρώπης», έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στην συζήτηση με τα κράτη-μέλη. Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης και διευκρίνισε, πως αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους. Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, όπως οι φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, που ήταν πλήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης

Σημαντικός πυλώνας του εγχειρήματος, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα. 

Συγκεκριμένα, μέσα από το rescUE θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα εθνικά μέτρα προστασίας.

 Γι αυτό, το RescEU αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών όπως τα αεροπορικά μέσα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ετοιμότητας.

Ο νέος μηχανισμός προστασίας, αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και στις σημερινές προκλήσεις, επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Ωστόσο, διευκρίνισε, πως δεν επιδιώκεται συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα, ο στόχος είναι η αποκέντρωση: όταν ένα κράτος ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ:



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back