Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: «Ναι» στο φράγμα της Μεσοχώρας

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: «Ναι» στο φράγμα της Μεσοχώρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2021, 14:10
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (κι όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο) Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, το φράγμα και το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο.

Ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία πάνω από δύο δεκαετίες, συνδεδεμένο με την εκτροπή του ποταμού Αχελώου, και που… φέρει μαζί του ουκ ολίγες απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ (ναι, της ΔΕΗ). Εδώ και λίγους μήνες, η ΔΕΗ επέστρεψε με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την προσδοκία προφανώς ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει θετική έκβαση.

Η Περιφέρεια Ηπείρου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της νέας μελέτης λόγω της γειτνίασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και της πολύ μικρής κάλυψης σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος. Το όλο θέμα, βέβαια, εκ των πραγμάτων, δεν είναι διαδικαστικό.

Η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να «περάσει» το θέμα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, και όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο πια σπάνια συνεδριάζει με σημαντικά θέματα στην ατζέντα του. Τη θετική τους γνώμη κατέθεσαν οι σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής του Αλέκου Καχριμάνη και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου. Το «Κοινό των Ηπειρωτών» με εκπρόσωπο τον Θ. Κορωναίο είπε «όχι» (ο κ. Κορωναίος ζήτησε να πάει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά δεν εισακούστηκε), όπως και οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων –ο Σπ. Ριζόπουλος («Ορίζοντες Ηπείρου»), η Τίνα Ζέκα («Λαϊκή Συσπείρωση») και ο Ζώης Γαλατάς («Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο»).

Στην εν λόγω συνεδρίαση, παρέμβαση έκανε και ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου εκ μέρους του Δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS. O κ. Παπαδημητρίου ανέφερε καταρχάς ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά την Ήπειρο με ουσιαστικό τρόπο. Όπως είπε, «η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας θα γίνει η ευκαιρία για την επιθετική επιστροφή του υδροηλεκτρικού λόμπι στα ποτάμια της χώρας. Ήδη η ΤΕΡΝΑ προωθεί λίγο νοτιότερα, στο ύψος του Μεσόπυργου Άρτας, άλλο μεγάλο φράγμα ύψους 90 μέτρων.  Και φυσικά έπεται ο δικός μας ο Άραχθος…». Κατέθεσε δε την εκτίμηση ότι από τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας «θα ωφεληθούν μόνο οι εταιρίες, που θα αποκτήσουν κοψοχρονιά τη ΔΕΗ».

Για τον κ. Παπαδημητρίου και το Δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος SOS «το νερό μπορεί να συνιστά Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, η αποθήκευσή του όμως σε μεγάλους ταμιευτήρες όχι. Και επιστημονικά, επειδή οι ταμιευτήρες εκλύουν μεθάνιο, που είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό από το διοξείδιο του άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και νομικά, επειδή ο νόμος δεν θεωρεί ΑΠΕ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά».

Και το πιο σημαντικό: Χαρακτήρισε «ψευδές» το επιχείρημα ότι η Μεσοχώρα προωθείται ως «αυτόνομο έργο», ανεξάρτητα δηλαδή από την έκβαση της εκτροπής του Αχελώου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back