Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Ό,τι είχε να δώσει ενεργειακά ο Αχελώος, το εξάντλησε»

Εικόνα του άρθρου «Ό,τι είχε να δώσει ενεργειακά ο Αχελώος, το εξάντλησε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2022, 13:23
ΕΛΛΑΔΑ

Την ακύρωση της κατασκευής του υδροηλεκτρικού Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου και την ένταξη των παραλιών της στις «1000 παρθένες παραλίες» ζητά από τον πρωθυπουργό η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου. 

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι απευθύνεται στον πρωθυπουργό με την βεβαιότητα ότι «θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου και θα αποτρέψει μια μεγάλη και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει το σχεδιαζόμενο φράγμα Αυλακίου στον Αχελώο Ποταμό από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή».

Η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι ο ποταμός με τα επτά φράγματα-λίμνες, με τα δύο να βρίσκονται υπό κατασκευή, είναι κορεσμένος. «Δεν πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ακόμη  τη στιγμή κατά την οποία ήδη ‘σαπίζουν’ τα δυο κυρία φράγματα της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Είμαστε υπέρ της ισόρροπης  ανάπτυξης των ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον. Όμως ό,τι είχε να δώσει ο Αχελώος ενεργειακά το εξάντλησε πλέον» αναφέρεται. Η Πρωτοβουλία εκτιμά ότι στον Αχελώο πρέπει να εφαρμοστούν πια δράσεις αγροτουρισμού και θρησκευτικού τουρισμού.

Για το υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου, έχουν εκφράσει την αρνητική τους γνώμη η τοπική κοινωνία και αυτοδιοικητικοί φορείς, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Αντιπεριφέρεια Άρτας, οι Δήμοι Γ. Καραισκάκη και Αμφιλοχίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας, η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Αντίθετη άποψη εξέφρασε μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Είμαστε βέβαιοι κ. Πρωθυπουργέ ότι δεν θα επιτρέψετε ποτέ να συντελεστεί ένα νέο οικολογικό έγκλημα εις βάρος της Κοιλάδας του Αχελώου. Αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος Natura 2000 στο βωμό του κέρδους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα φροντίσετε να μην συμβεί ούτε στο μέλλον αυτό» αναφέρει στην επιστολή της η Πρωτοβουλία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back