Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ρέμα Μπούση: οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες

Εικόνα του άρθρου Ρέμα Μπούση: οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2021, 20:35
ΗΠΕΙΡΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση για τη διευθέτηση του ρέματος Μπούση στην Άρτα κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.

Η παράταξη ζητά να μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της μελέτης του έργου για τη διευκόλυνση των παρόδιων ιδιοκτησιών και με τα δεδομένα ότι η δημόσια διαβούλευση επί της μελέτης δεν ήταν επαρκής, όπως προκύπτει από την επίκαιρη ερώτηση, αλλά και ότι υπάρχουν αντιδράσεις και προσφυγές.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι το υπό κατασκευή έργο είναι αντιπλημμυρικό μικρού μεγέθους. Η γεωγραφική θέση του έργου είναι στη Δημοτική Ενότητα Αρταίων του Δήμου Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Θα κατασκευαστεί κατά μήκος της κοίτης και στις όχθες του χειμάρρου Μπούση. Έχει μήκος περίπου 3,4 χλμ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου «Επείγουσα μελέτη αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου περιοχής Μπούση Άρτας». Για το έργο αυτό υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί δε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η παράταξη σημειώνει ότι στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης δεν ελήφθησαν υπόψη αντιρρήσεις των πολιτών «σε αντιδιαστολή με την εισήγηση της υπηρεσίας που σημειώνει ότι ‘..ότι μέχρι σήμερα – στα πλαίσια της διαδικασίας δημοσιοποίησης της υπόψη Μ.Π.Ε. – δεν έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία μας έγγραφες παρατηρήσεις, ενστάσεις ή και διαμαρτυρίες’». Επικαλείται μάλιστα έγγραφο του Δήμου Νικ. Σκουφά προς τους αρμόδιους υπουργούς και την Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε ποτέ πρόσκληση κατάθεσης απόψεων, αλλά και την ειδική διοικητική προσφυγή που κατέθεσαν τέλη Οκτωβρίου πολίτες-επαγγελματίες ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος.

«(Οι πολίτες-επαγγελματίες) ανησυχούον για την πρόσβαση στις παραρεμάτιες ιδιοκτησίες τους και τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους (εργαστήρια, εμπορικά, συνεργεία κ.α.), την επόμενη της προτεινόμενης διευθέτησης του ρέματος Μπούση και για την αλλαγή που θα επέλθει στη συνολική λειτουργία της περιοχής παρέμβασης, παραπλεύρως της εθνικής οδού Αγρινίου-Άρτας… Προτείνουν βελτιώσεις στη μελέτη εφαρμογής και τον μερικό εγκιβωτισμό, κατά περίπτωση, τουλάχιστον στο 50% του τμήματος δίπλα στην εθνική οδό. Εναντιώνονται στην κατασκευή της παραρεμάτιας οδού πλάτους 6 μ., κατά μήκος της ανατολικής όχθης και ζητούν διάλογο με την Περιφέρεια και το Υπουργείο για βελτιώσεις και τροποποιήσεις του έργου, διαφορετικά δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο για να το ματαιώσουν» αναφέρει η παράταξη.

Μετά από επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία της παράταξης στην περιοχή, το «Κοινό των Ηπειρωτών» εκτιμά ότι υπάρχουν λύσεις για τη βελτίωση του έργου και ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου να ανοίξει τον φάκελο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back