Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ μολύνσεων στην Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Ρεκόρ μολύνσεων στην Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2021, 00:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες με την παραλλαγή «Όμικρον» να καθίσταται πλέον κυρίαρχη και να εκτοπίζει τη «Δέλτα».

Στη γειτονική Ιταλία και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Τορίνου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μια ημέρα.

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, όπως και της εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όλο και περισσότερα στελέχη των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης lockdown για τους ανεμβολίαστους. Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, απαντούν ότι κάθε νέα απόφαση θα ληφθεί μόνον μετά από την εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων από τους ειδικούς.


Στη Γαλλία

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 ανακοίνωσε η Γαλλία, με 179.807 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα από τις αρχές της πανδημίας.

Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.416 άνθρωποι (+83), ενώ στις αρχές Απριλίου του 2020 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 7.000.


Η Βρετανία

Και η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα ρεκόρ 129.471 νέων κρουσμάτων COVID-19, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς φέτος προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Αγγλίας ανέρχεται σε 9.546, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τους 6.902 πριν από μία εβδομάδα, όμως πολύ μικρότερος των επιπέδων ρεκόρ, άνω των 34.000, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο.


Η Πορτογαλία

Επίσης η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 17.172 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η Πορτογαλία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έγινε κυρίαρχη πριν από τα Χριστούγεννα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 89,3% - βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Από την Κυριακή, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο μπαρ και νάιτκλαμπ για να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Για να περιοριστούν οι επαφές, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 25 Νοεμβρίου ότι οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.


Κυρίαρχη η «Ο» στην Ελβετία

Η παραλλαγή Όμικρον θα είναι εφεξής η κυρίαρχη στην Ελβετία, όπου ασθενείς, που έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας.

Η Ελβετία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, με τους νέους γύρω στα 20 έτη να έχουν πληγεί περισσότερο, δήλωσαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Βέρνη.

Περίπου 40 άνθρωποι, που είχαν κάνει την τρίτη δόση, χρειάστηκε, εντούτοις, να νοσηλευτούν, δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, υπεύθυνος της διαχείρισης της κρίσης στο υπουργείο Υγείας της Ελβετίας.

Περίπου το 67% του πληθυσμού της Ελβετίας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου και το 22% μια τρίτη.


Στην Ολλανδία

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη και στην Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες προειδοποιούν για μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Παρά τη μείωση που καταγράφηκε στον αριθμό των μολύνσεων, με 9.213 θετικά κρούσματα σήμερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον «θα οδηγήσει σε νέες μολύνσεις τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε, πριν από δέκα ημέρες, την εφαρμογή ενός lockdown για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να ανακόψει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της Όμικρον. Τα μη αναγκαία καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία έκλεισαν έως τη 14η Ιανουαρίου.

«Ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνουν οι ολλανδικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back