ΕΛΛΑΔΑ

Το ρέκβιεμ μιας τουριστικής περιόδου

Εικόνα του άρθρου Το ρέκβιεμ μιας τουριστικής περιόδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2020, 10:30
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οκτώβριος του 2020 επισφράγισε μια κακή τουριστική χρονιά, καθώς η πανδημία έχει περιορίσει (σχεδόν εξαφανίσει) τις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε επίπεδο δεκαμήνου οι πτήσεις προς Ελλάδα μειώθηκαν κατά 72%, ήτοι 14,8 εκατ. λιγότερες.

Τον δε Οκτώβριο, καταγράφηκαν 732.000 έναντι 1,7 εκατ. του Οκτωβρίου 2019.

Στις οδικές αφίξεις, ενδιαφέρον είναι το στοιχείο της Κακαβιάς: 10.244 αφίξεις έναντι 63.683 πέρυσι τον Οκτώβριο. Συνολικά, οι οδικές αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 73,9% σε σχέση με πέρυσι.

Οι δε εισπράξεις, σε επίπεδο εννιαμήνου (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020), εμφάνισαν μείωση κατά -78,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 3.509 εκατ. ευρώ.

Οι ξενοδόχοι, δια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους ζητούν από την κυβέρνηση να ληφθεί μέριμνα, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Εντύπωση προκαλεί το σημείο όπου η ΠΟΞ σημειώνει ότι «εφόσον κατά τη διάρκεια των εορτών παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομών ανά την επικράτεια, πολύ φοβόμαστε ότι ούτε τα παραπάνω μέτρα θα είναι αρκετά για την επιβίωση των μελών μας». Υπενθυμίζεται ότι πριν την καραντίνα, με «άτυπο» τρόπο οι ξενοδόχοι παρενέβησαν για να «ερμηνευτεί» με συγκεκριμένο τρόπο η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, βασιζόμενοι και στην ασάφεια των διατάξεων.

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι σε αυτή την καραντίνα, «το πρόβλημα είναι πως ακριβώς επειδή η απαγόρευση λειτουργίας που μας επιβλήθηκε αυτή τη φορά δεν ήταν επίσημη, αλλά έμμεση, οι υποχρεώσεις για εμάς αφέθηκαν να συνεχίζουν να τρέχουν. Και οι επιχειρήσεις μας που παραμένουν ‘ανοικτές κλειστές’, στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να τις καλύψουν».

Σύμφωνα πάντως με όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός, αποκλείεται να επιτραπούν μετακινήσεις, ειδικά τουριστικές…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back