Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι» και φέτος

Εικόνα του άρθρου «Ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι» και φέτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2020, 23:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δύο πιο κοινότοπα πράγματα που θα ακούσετε, διαχρονικά, σε μια συνεδρίαση έγκρισης προϋπολογισμού του Δήμου Ιωαννιτών είναι «ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος». Το δεύτερο θα πρέπει να ισχύει πάντα, έτσι και αλλιώς, το πρώτο μπορεί να είναι καλό αλλά και… κακό.

Όχι ότι είναι εύκολη διαδικασία ο ισοσκελισμός ενός προϋπολογισμού, το αντίθετο. Ωστόσο, πάντα η ουσία είναι στις λεπτομέρειες, αλλά και στις αναθεωρήσεις που ακολουθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο προϋπολογισμός  του 2020 στον Δήμο Ιωαννιτών είναι 130.944.000 ευρώ, κατά 11 εκατ. ευρώ μεγαλύτερος από πέρυσι. Στις 10 Ιανουαρίου πήρε την έγγραφη θετική γνώμη του «Παρατηρητηρίου» ως «ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος».

Σε σύγκριση με τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019, είναι μειωμένα τα τακτικά έσοδα και αυξημένα τα έκτακτα.

Επίσης, στα στοιχεία έχει εγγραφεί το έλλειμμα των 1.373.051,13 ευρώ, η διαβόητη υπεξαίρεση από τα ταμεία του Δήμου δηλαδή.

Περίπου 1 εκατ. ευρώ περισσότερα, είναι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και χρηματικό υπόλοιπο 24,1 εκατ. ευρώ.

Εκτός της δημοτικής αρχής που ενέκρινε, οι παρατάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα "Ιωάννινα_2023" ψήφισαν υπέρ με παρατηρήσεις, απείχε η παράταξη "Πολίτες για την ανατροπή" και καταψήφισαν "Λαϊκή Συσπείρωση" και "Αριστερή Παρέμβαση".

Στα «εκτός προγράμματος», ήταν η ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ καταλογίστηκαν. Πρόκειται για ποσά πρόστιμων για την οικονομική διαχείριση προ δεκαετίας. Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ διαβεβαίωσε ότι «όλα γίνονται όπως επιτάσσει η νομιμότητα».

Κατά τα λοιπά, εκτός από τις τοποθετήσεις των εξ αντικειμένου πιο ειδικών (Β. Κοσμάς, Θ. Γιωτίτσας, Β. Παπαχρήστος) και του αντιδημάρχου Φώτη Βάββα, η βασική αντίθεση ήταν στο πολιτικό προκείμενο. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «δεν παρουσιάζει όραμα», ενώ κριτική ασκήθηκε και από τους «Πολίτες για την ανατροπή», αλλά και τα Ιωάννινα_2023.

Ολική ήταν η αντίθεση από τη Λαϊκή Συσπείρωση και την Αριστερή Παρέμβαση. Οι δε επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και της παράταξης «Γιάννενα τώρα», είπανε πράγματα που… δεν θα έλεγαν αν ήταν στην αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Νίκου Γκόντα, ο οποίος χαρακτήρισε «παρελθοντολογία» την κριτική στις επί των ημερών του διαχειρίσεις, τις οποίες τότε, κατέκριναν και αντιπολιτεύονταν στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής και ο ίδιος ο δήμαρχος.

Ο δε Άρης Μπαρτζώκας, απάντησε στην παρατήρηση ότι ως αντιπολίτευση έκανε κριτική ότι «δεν υπήρχε η λίμνη» στον προϋπολογισμό, αλλά τώρα, ως δημοτική αρχή δεν έχει πρόβλημα με αυτό, ότι… θα προκληθεί μεγάλη σύσκεψη για το θέμα της λίμνης, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.


Επιγραμματικά, τοποθετήσεις από τους συμβούλους, με τη σειρά που μίλησαν.


Θωμάς Γιωτίτσας:

«Διαβάζοντας κανείς με προσοχή τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, τον οποίο πρέπει να τονίσω ότι συνέταξε μέσα σε αισθητά ευνοϊκότερες συνθήκες ως προς τη γενικότερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση όχι μόνο της χώρας αλλά και της πόλης μας, σε σχέση με τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει την παντελή έλλειψη αυτού του νέου, του πρωτοπόρου και οραματικού που θα πάει τα Γιάννενα ένα βήμα παραπέρα».


Βασίλης Κοσμάς: 

«Είναι τυπικός καθαρά προϋπολογισμός, χωρίς όραμα. Είναι πλασματικός, λόγω των 47 εκατ ευρώ προηγούμενων ετών που δεν μπορούν να εισπραχθούν». 


Λάζαρος Νάτσης: 

«Καλούμαστε να αποδεχθούμε μια πραγματικότητα τραγική για τον Δήμο. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να διεκδικήσουμε πόρους.  (…) Έχουμε εγκλωβιστεί στη λογική «ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας» και δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες (…)

Αρνούμαστε να επαναπροσανατολίσουμε την τακτική μας». 



Όλυ Τσουμάνη: 

«Ο προϋπολογισμός υποτάσσεται στις ανάγκες για τους λίγους (…) Οι βασικοί τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα είναι οι αναπλάσεις, η ιδιωτική επιχειρηματικότητα κ.λπ.

(…) Σας τη βγήκε από δεξιά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σας θέλει καλύτερους διαχειριστές και επιχειρηματίες. Εσείς, χειροκροτάτε αυτές τις αλλαγές ως δημοτική αρχή. Προτάσσουμε έναν άλλο σχεδιασμό που θα έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες και λαϊκές ανάγκες». 

Χρήστος Πατσούρας:

«Είναι προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπών και εργολάβων, χωρίς αναπτυξιακή πρόταση. Ακολουθεί κατά γράμμα την λογική του παρατηρητηρίου (…) το ταμειακό απόθεμα πρέπει 

να αξιοποιείται για τις κοινωνικές ανάγκες».

Νίκος Γκόντας:

«Είναι ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε(…) Από τη μια ακούσαμε  ξύλινο κουραστικό λόγο που ακούγεται μονίμως και από την άλλη, μια παρελθοντολογία (…) Η δουλειά που έγινε από τον αντιδήμαρχο και υπηρεσίες είναι ιδιαιτέρως σοβαρή». 

Άρης Μπαρτζώκας:

«Ο κ. Βάββας δεν επέλεξε το γλαφυρό ύφος αλλά τον τεχνοκρατικό λόγο που αυτό χρειαζόμαστε στην αίθουσα (…) Αν τα πράγματα, του χρόνου τέτοια εποχή, είναι καλύτερα από τώρα, τότε να αποδώσουμε τα εύσημα στη δημοτική αρχή».

Θωμάς Μπέγκας: 

«Σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό η διακήρυξη να εφαρμόσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμά της. Θα ψηφίσουμε με αντιρρήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα».

 Τατιάννα Καλογιάννη:

«Επί της αρχής ψηφίζουμε και αυτή τη φορά την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, παρ’ όλες τις ανωτέρω ανησυχίες μας και επιφυλάξεις. Παρότι, η μέχρι σήμερα, τακτική σας δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ελπίζουμε οι υπόλοιποι  προϋπολογισμοί που θα καταθέσετε, μέχρι τη λήξη της θητείας σας, να περιέχουν έστω και ψήγματα ενός στοιχειώδους σχεδιασμού που θα αλλάξουν κατ’ ελάχιστον την εικόνα και τη λειτουργία του Δήμου, προς το συμφέρον των συνδημοτών μας». 

Μωυσής Ελισάφ:

«Το ήθος και το ύφος άσκησης της εξουσίας, ο τρόπος λειτουργίας στην καθημερινότητα, αποτυπώνουν και τον τρόπο με τον οποιο λειτουργούμε. Εδώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ένας καλόπιστος θα μπορούσε να το αντιληφθεί πολύ γρήγορα. 

Αν οι δημοτικές παρατάξεις έχουν να προτείνουν κάτι καινοτόμο, είμαστε ανοιχτοί να το ακούσουμε (…)Δεν μου αρέσουν οι απευθείας αναθέσεις. Δυστυχώς τις εφαρμόζουμε, στα πιο ‘ανώδυνα’ πράγματα για να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες. Όλη η προσπάθεια είναι να γίνονται με τον πιο αντικειμενικό τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back