Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Εικόνα του άρθρου Ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2018, 13:05
ΕΛΛΑΔΑ

Για τις 18.30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι συνομιλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφορούν, κυρίως, τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στην ελληνική πραγματικότητα και στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια υπογραμμίζοντας ότι σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό». «Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «Και τώρα η Ελλάδα:

  • Βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.
  • Εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.
  • Διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση του, όπως είπε, ότι είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back