ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πώς βρίσκει κανείς πόσα τεστ γίνονται κάθε μέρα;

Εικόνα του άρθρου Πώς βρίσκει κανείς πόσα τεστ γίνονται κάθε μέρα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2020, 22:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εδώ και αρκετό καιρό, ο ΕΟΔΥ δέχεται ιδιαίτερη κριτική, στην οποία δεν έχει καταφέρει να απαντήσει πειστικά. Διαθέτει μόνο κάθετες, αλλά επουσιώδεις απαντήσεις, όπως αυτή που έδωσε ο πρόεδρός του για να απαντήσει σε κατά βάση συμπολιτευόμενα μέσα.

Και όμως, εκτός από κατά τόπους αυτοδιοικητικούς (και ο περιφερειάρχης Ιωαννίνων ανάμεσά τους), κριτική έχουν ασκήσει και άλλοι. Η κα Λινού για παράδειγμα ή και παλιότερα ρεπορτάζ, στα οποία επίσης ο ΕΟΔΥ, είτε δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, είτε απάντησε πλημμελώς.

Μέχρι να αποφανθεί η εισαγγελική έρευνα, υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις: αυτή του ρεπορτάζ του Βήματος και αυτή του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, στα οποία ο οργανισμός που απολαμβάνει την πλήρη κυβερνητική στήριξη, δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά.

Εξαιρώντας το θέμα της άρνησης να διορθώσει δημόσια αναφερόμενα λάθη, τα στοιχεία που παρέχει δεν είναι εύκολα «αναγνώσιμα».

Καταρχάς, για να είναι πιο ολοκληρωμένη η καθημερινή εικόνα των κρουσμάτων, θα έπρεπε να αναφέρονται και οι έλεγχοι. Ωστόσο, αναφέρονται μόνο συνολικά, οπότε για να βρεθεί ο ακριβής αριθμός χρειάζονται προσθαφαιρέσεις, με στοιχεία που παρέχονται στο «βάθος» των ιστοσελίδων.

Για παράδειγμα:

Σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, βρέθηκαν 1.044 κρούσματα. Τα τεστ που έγιναν, σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά, είναι 11.372 συνολικά, 7.203 από όλες τις μονάδες που αναφέρουν στον ΕΟΔΥ και 4.169 rapid tests.

Για να βρεθεί όμως ο αριθμός αυτός, θα πρέπει να ανοιχθούν δύο εκθέσεις, η τρέχουσα και η χτεσινή, να προστεθούν οι αριθμοί που βρίσκονται στο τέλος των τριών σελίδων τους και να αφαιρεθεί ο χτεσινός από το σημερινό, για να βρεθεί ο ακριβής αριθμός των τεστ που έχουν γίνει σε μια μέρα.

Όχι και πολύ χρηστικό, για έναν οργανισμό που διατείνεται ότι παρέχει όλα τα στοιχεία και δίνει αρκετά από αυτά με αρκετούς τρόπους (ιστοσελίδα, δελτίο Τύπου, viber, social media) στη δημοσιότητα. Παρεμπιπτόντως, η πλατφόρμα ενημέρωσης συνεχίζει να είναι αρκετές μέρες πίσω σε αριθμούς…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back