Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς θα είναι το κέντρο για το παιδί

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2017, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα σημαντικά πρότζεκτ που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην ασύλου ανιάτων, στην οδό Λαμπρίδου, στο κέντρο της πόλης. Εγκαταστάσεις που τα τελευταία χρόνια ερημώνουν… Για την επιστροφή του σημαντικού αυτού δημόσιου χώρου στην πόλη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα το βρει από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Στο όλο εγχείρημα, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν είναι μόνος του, αλλά συμπράττει με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου, στην κυριότητα του οποίου εξάλλου ανήκει ο χώρος. Στον Δήμο είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια η παραχώρηση των εγκαταστάσεων για χρήση.

Το σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου για το παιδί. Κατά το πρόσφατο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έκανε αναφορά στο κέντρο για το παιδί, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της είχε και περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και τα πρώτα σχέδια για τη μεταμόρφωση των εγκαταστάσεων.  

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η έκταση του πρώην ασύλου ανιάτων ανέρχεται σε 5 στρέμματα. Στην έκταση αυτή υπάρχει ένα συγκρότημα κτιρίων, συνολικού εμβαδού 1.250 τ.μ. Το κοινό σχέδιο του υπουργείου με τον Δήμο προβλέπει τη δημιουργία διάφορων δομών για τα παιδιά (και για παιδιά με αναπηρία).

Καταρχήν, το κεντρικό κτίριο (644 τ.μ.) των εγκαταστάσεων, θα διατηρηθεί, ενώ τα υπόλοιπα θα κατεδαφιστούν.

Στο υφιστάμενο λοιπόν κεντρικό κτίριο θα δημιουργηθούν δύο ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία (το ένα ΚΔΑΠ για 15 άτομα και το άλλο για 25 άτομα).  

Τα δύο ΚΔΑΠ θα περιλαμβάνουν:

* αίθουσες πολλαπλών χρήσεων-φυσικοθεραπείας

* αίθουσες εργοθεραπείας

* χώρους ανάπαυσης

* χώρους υγιεινής με προδιαγραφές ΑμεΑ

* γραφεία κοινωνικών λειτουργών-εργοθεραπευτών

*  χώρους παρασκευής γευμάτων,

* Χώρους εξυπηρέτησης και αποθήκευσης

* Αίθουσες παραγωγικών εργαστηρίων ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Γραφιστικής, Κηποτεχνικής, Πηλοπλαστικής).

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την ανέγερση ενός κτιρίου 450 τ.μ. (στη θέση των κτιρίων που θα κατεδαφιστούν), όπου θα στεγαστούν οι εξής δραστηριότητες:

* Αίθουσα παραστάσεων προβολών με δυνατότητα και στερεοσκοπικών προβολών, επιφανείας περίπου 140τμ (100 θέσεων) η οποία θα επικοινωνεί και με υπαίθριο θεατράκι (55 θέσεων) με δυνατότητα διενέργειας θερινών προβολών-παραστάσεων. Η αίθουσα θα είναι επισκέψιμη από όλα τα σχολεία της Ηπείρου αλλά θα χρησιμοποιείται και από τα παιδιά των ΚΔΑΠ.

* Χώρος Βρεφικής-Νηπιακής Βιβλιοθήκης, επιφανείας περίπου 53 τμ, κατάλληλα διαμορφωμένος για να υποδέχεται παιδιά από βρεφική ηλικία έως 6 ετών περίπου.

* Χώρος Παιχνιδιού, επιφανείας περίπου 70 τμ, κατάλληλα διαμορφωμένος για παιδιά ΑμεΑ και παιδιά τυπικής ανάπτυξης ηλικίας έως 10 ετών,

* Χώρος Απασχόλησης Εφήβων ΑμεΑ, επιφανείας περίπου 30 τμ, (χώρος φαγητού, επιτραπέζιων, υπολογιστών, προβολής dvd, μουσικής),

* Χώρος Αναψυκτήριου-Κυλικείου-Εκθετηρίου Προϊόντων Παραγωγικών Εργαστηρίων ΑμεΑ, επιφανείας περίπου 55 τμ

* Γραφείο προσωπικού και Αίθουσα Α’ Βοηθειών

* Χώρους υγιεινής

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξει και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται: στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι με τραπεζάκια, υπαίθριος χώρος παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου και θέσεις στάθμευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back