ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί κοινωνικής πολιτικής...

Εικόνα του άρθρου Περί κοινωνικής πολιτικής...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 20:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mια δήλωση του προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) Φίλιππα Τσουμάνη, κατάφερε να προκαλέσει ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων και της παράταξης της μείζονα αντιπολίτευσης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα.

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης είναι η κοινωνική μέριμνα ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα το οποίο όμως παραδοσιακά προσφέρεται για άσκηση πολιτικής σε πολλά επίπεδα. Η παράταξη της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσουμάνη και τον αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα ότι νοιάζονται για τη δική τους προσωπική προβολή, ότι δεν τους απασχολεί επί της ουσίας η δημιουργία κοινωνικών δομών και ότι δρουν ανταγωνιστικά. «Επικρατεί μια νέα 'Βαβέλ' στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια γίνεται προς την ορθή κατεύθυνση να τορπιλίζεται από τα ίδια τα στελέχη της» τονίζει η παράταξη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο δήμαρχος είναι «ένας απλός θεατής» της όλης κατάστασης.

Το έναυσμα για την άσκηση της κριτικής αυτής το έδωσε ο κ. Τσουμάνης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την επερχόμενη λειτουργία -μέχρι τα Χριστούγεννα- ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με Αναπηρία στα Καρδαμίτσια. Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το κέντρο παιδιού (και για ΑμεΑ) που προορίζεται να γίνει από τον Δήμο στον χώρο του πρώην ασύλου ανιάτων στην οδό Λαμπρίδη, ο κ. Τσουμάνης δήλωσε: «Αν η δημοτική αρχή υλοποιεί προγράμματα χωρίς να ρωτά τον ΟΚΠΑΠΑ είναι θέμα της δημοτικής αρχής κι όχι δικό μας» τόνισε. Η φράση αυτή του κ. Τσουμάνη, ο οποίος ακολουθεί γενικότερα μια πολιτική «περιχαράκωσης» του ΟΚΠΑΠΑ, ήταν μία από τις φράσεις που προκάλεσαν τις εκτιμήσεις περί «ασυνεννοησίας» εντός της δημοτικής αρχής και περί «προστριβής» μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού και του αντιδημάρχου κ. Μανταλόβα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Η απάντηση της δημοτικής αρχής στα όσα υποστήριξε η παράταξη του κ. Γκόντα, ήταν άμεση. Καταρχάς την κατηγορεί για «μιζέρια» όπως και ότι «εκμεταλλεύεται πολιτικά ένα ευαίσθητο θέμα». «Αντί λοιπόν η 'Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία' να ανακαλύπτει 'Βαβέλ' και 'διαγκωνισμούς' εντός της δημοτικής αρχής θα ήταν καλό να απαντήσει στην κοινωνία που είναι όλες αυτές οι υποδομές για τις οποίες 'κόπτεται' σήμερα, υποδομές που όχι μόνο δεν υλοποίησε αλλά ούτε καν προγραμμάτισε αφήνοντας για χρόνια στο περιθώριο ΑμΕΑ κι άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για αυτές τις υποδομές είναι συνολικός, ενώ επισμαίνει ότι «οι διαφορετικές απόψεις, ακόμα και οι αντιπαραθέσεις που μπορεί να υπάρξουν για νέα έργα και υποδομές, είναι δημιουργικές και εποικοδομητικές».

...ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛ. ΤΣΟΥΜΑΝΗ

Λίγη ώρα αργότερα, εξέδωσε ανακοίνωση και ο ίδιος ο κ. Τσουμάνης, κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» και διαψεύδει τα περί «ασυνεννοησίας» και άλλων τινών, διαβεβαιώνοντας ότι «στην παράταξή μας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα» και ότι «υπάρχει ομοψυχία, συλλογικότητα και συνεργασία».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ επισημαίνει ότι τα δύο ΚΔΑΠ για ΑμεΑ που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Οργανισμός -για το δεύτερο ΚΔΑΠ αναζητείται ακόμα κτίριο-, θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες πολλών οικογενειών (που προφανώς δεν καλύπτονται από τα ΚΔΑΠ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μέριμνα»). Για την ανάπτυξη αυτών των δομών, όπως σημειώνει, υπήρχε συνεννόηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα. «Το έργο στο παλιό  Άσυλο Ανιάτων είναι μια καλή μελλοντική μερική λύση του προβλήματος» τονίζει ο κ. Τσουμάνης στην ανακοίνωσή του.

Το κέντρο παιδιού στο πρώην άσυλο ανιάτων, για το οποίο θα υπογραφεί και νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (στο οποίο ανήκει το πρώην άσυλο ανιάτων), έχει συζητηθεί εκτενώς και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης (προφανώς και ο κ. Τσουμάνης είναι πολύ ενήμερος επί του θέματος). Το συγκεκριμένο έργο συμμετέχει μάλιστα και στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου. Η πρόβλεψη για απασχόληση των παιδιών με αναπηρία είναι μόνο ένα κομμάτι της όλης παρέμβασης, για την οποία προχωρούν οι μελέτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back