ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πωγώνι: Υπό μελέτη 13 πέτρινα γεφύρια

Εικόνα του άρθρου Πωγώνι: Υπό μελέτη 13 πέτρινα γεφύρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2024, 14:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δεκατρία πέτρινα γεφύρια του Δήμου Πωγωνίου θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 22 Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου. Θα συμμετάσχουν πέντε καθηγητές και 12 φοιτητές. Η πανεπιστημιακή ομάδα θα προχωρήσει στην τεκμηρίωση και ανάδειξη των εξής γεφυριών: στο Καλντερίμι (Φαράγγι), στο Γκρέτσι (Παλαιόπυργος), στο Κατωγέφυρο (Ωραιόκαστρο), στο Νιόνερο (Πωγωνιανή), στους Αγιούς (Κάτω Ραβένια), στο Θεογέφυρο Δρίνου (Ζάβροχο), στου Κοράκη (Βρίστοβο), στα Δύο Γεφύρια (Κάτω Λάβδανη), στην Ποταμιά (Κάτω Λάβδανη), στου Γκόλα (Νοεχώρι), στου Κουβαρά (Δολό), στης Νονούλως (Δολό).

«Τα πέτρινα γεφύρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική ιστορία και παράδοση και αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία. Βασικό μέλημα του Δήμου Πωγωνίου είναι η προστασία και η ανάδειξή τους τόσο στα πλαίσια διαφύλαξης της λαογραφικής μας κληρονομιάς όσο και ως δείγμα ευγνωμοσύνης στους σπουδαίους μάστορες που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ανώνυμοι» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης.

Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Δήμου, σκοπός της δράσης είναι να γίνει μια εφαρμογή με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (κείμενα, ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες, σχέδια, 3D μοντέλα).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3