ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψυχιατρική Κλινική: και μια παρέμβαση από την Ιατρική

Εικόνα του άρθρου Ψυχιατρική Κλινική: και μια παρέμβαση από την Ιατρική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2022, 00:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από τρεις μήνες περίπου, η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, και δη ο διευθυντής της, ο καθηγητής Θωμάς Υφαντής, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, με αφορμή τη σύμπραξή της με την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) και την υποβολή, από τη δεύτερη, αίτησης χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για τη δημιουργία 2ης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, διαφάνηκε μια βαθιά κρίση εντός της Ψυχιατρικής Κλινικής που αφορούσε και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής. Η κατάσταση ήταν αρκετά εκρηκτική, χωρίς να λείψουν ανακοινώσεις από φορείς και κόμματα.

Αρκετό καιρό μετά, γίνεται μια άλλη παρέμβαση. Αυτή τη φορά όχι από κάποιο συνδικαλιστικό όργανο ή από ένα κόμμα ή μία παράταξη, αλλά από το Τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - το οποίο Πανεπιστήμιο την περίοδο αυτή βρίσκεται στη διαδικασία ανάδειξης του/της νέου/νέας πρύτανη. Είναι γεγονός πάντως ότι το Τμήμα Ιατρικής δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις-ανακοινώσεις.

Σε συνεδρίαση της συνέλευσης στις 15 Νοεμβρίου (με την απόφαση να δημοσιοποιείται στις 24 Νοεμβρίου), το Τμήμα Ιατρικής «ενημερώθηκε για τις δυσάρεστες εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα με επίκεντρο την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική» όπως αναφέρεται.

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, με απόφασή της, έρχεται να στηρίξει τον διευθυντή της Κλινικής και πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Υφαντή, σημειώνοντας ότι ο ίδιος με τις πρωτοβουλίες του και με την στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «διεύρυνε σημαντικά το κοινοτικό δίκτυο τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε ανάπτυξη υπηρεσιών διασύνδεσης και πρόληψης της ψυχικής νόσου».

«Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις προσπάθειες απαξίωσης του έργου της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και σπίλωσης του διευθυντή της, Καθηγητή κ. Θωμά Υφαντή, από μερίδα εργαζομένων στην ίδια κλινική, προσπάθειες που δεν τιμούν εργαζόμενους που έχουν προσφέρει στην Ψυχική Υγεία» αναφέρει, επιρρίπτοντας σαφώς τις ευθύνες για την κρίση στην Ψυχιατρική Κλινική σε εργαζόμενους. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ανακοινώσεις τόσο από εργαζόμενους όσο και από την Ένωση Νοσοκομείων Ιατρών Ηπείρου για τα τεκταινόμενα εντός της κλινικής.

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής καλεί μάλιστα τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, «ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσφέρει στην κοινοτική κατεύθυνση που χάραξαν ο διευθυντής της και οι συνεργάτες του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back