Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

EINH: Κακό το κλίμα στην Ψυχιατρική Κλινική

Εικόνα του άρθρου EINH: Κακό το κλίμα στην Ψυχιατρική Κλινική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2022, 02:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας επέλεξε (όχι τυχαία, προφανώς) η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για να ασκήσει έντονη κριτική στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θωμά Υφαντή.

Από την ανακοίνωση αλλά και από τα επισυναπτόμενα έγγραφα (επιστολές και email του κ. Υφαντή) προκύπτει καταρχάς ότι στην Ψυχιατρική Κλινική υπάρχει ένα βαρύ κλίμα μεταξύ εργαζόμενων και διεύθυνσης από τον Μάρτιο του 2022 τουλάχιστον, ένα κλίμα που επιδεινώθηκε μετά την απόφασή του για συνεργασία με την ΕΠΡΟΨΥΗ για την ανάπτυξη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Όπως προκύπτει, ο κ. Υφαντής κατηγορεί εργαζόμενους για απόπειρα «δολοφονίας του χαρακτήρα» του επειδή διαφωνούν με τις «πρόσφατες επιστημονικές επιλογές της Διεύθυνσης για τη σύμπραξη με την ΕΠΡΟΨΥΗ», όπως και ότι προσπαθούν «να μεταφέρουν την ‘έξωθεν’ πολιτική ένταση εντός της κλινικής». Η εν λόγω απαντητική του επιστολή, με αρκετούς αποδέκτες, είναι 10 σελίδων, χαρακτηρίζεται από την ΕΙΝΗ «προσβλητική, συκοφαντική, γεμάτη ειρωνείες και απειλές και με στόχο ναν ευτελίσει τα κίνητρα και τους στόχους της διαμαρτυρίας των εργαζομένων της κλινικής».

Η ΕΙΝΗ επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ «μεγάλης μερίδας του προσωπικού με τον διευθυντή ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου» κατά τη συζήτηση διαχείρισης ενός θετικού στον covid ασθενούς στη Μονάδα Οξέων Περιστατικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Υφαντής σταμάτησε τη εν λόγω συζήτηση και έθεσε στο τραπέζι την ομαδική βραδινή έξοδο κάποιων συναδέλφων. Ακολούθησαν δύο email όπου ο κ. Υφαντής έκανε… συστάσεις περί «θεραπευτικού ήθους» («Πώς θα αισθανόσασταν εάν βλέπατε τον ψυχοθεραπευτή σας λιώμα σε ένα στριπτιζάδικο να τον μαζεύουν με το κουταλάκι;»).

Επισημαίνεται και άλλα πολλά από τη ΕΙΝΗ: Ότι ο κ. Υφαντής «εκφοβίζει» δύο εργαζόμενες –συμβασιούχο και επικουρική- επειδή υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας και ότι «’απελευθέρωσε’ τη γραμματέα της κλινικής για να αξιοποιηθεί στο ογκολογικό Ε.Ι., με πρόφαση ότι ‘δεν είναι αναγκαία η προσφορά της στην κλινική’ αλλά με πραγματική αιτία το γεγονός ότι δεν συναίνεσε στην εντολή του διευθυντή για συλλογή ‘ενοχοποιητικού έγγραφου και οπτικού υλικού’, ώστε να προβεί σε δικαστική αγωγή προς τον συνδικαλιστή της κλινικής!».

Η ΕΙΝΗ ζητά την άμεση παρέμβαση της διοίκησης του ΠΓΝΙ αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας «η οποία τον έχρισε διευθυντή στην Ψυχιατρική Κλινική, ώστε να διαφυλαχθούν οι ελάχιστες αξίες εργασιακής αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων  και δημοκρατικών ελευθεριών, οι οποίες αποτελούνε ακρογωνιαίο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κλινικής» και καλεί επίσης τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να πάρει θέση.

Τέλος ζητά να ενισχυθεί η υπάρχουσα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και να μην υπάρξει η σύμπραξη με την ΕΠΡΟΨΥΗ όπως και να επιλυθούν τα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών στην Ψυχιατρική Κλινική.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back