Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ψηφιακά σχολεία; Ούτε τα μισά…

Εικόνα του άρθρου Ψηφιακά σχολεία; Ούτε τα μισά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2017, 02:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, θα περίμενε κανείς ότι τα σχολεία θα είχαν κάνει ουσιαστικά βήματα με τις τεχνολογίες. Ότι θα είχαν τουλάχιστον κάποιον εξοπλισμό –ακόμα και ελλιπή. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, ο εξοπλισμός νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες είναι ανύπαρκτος σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ, όπου αυτός υπάρχει, το 25% βρίσκεται σε κακή κατάσταση και το 50% σε μέτρια κατάσταση. Ο εξοπλισμός δε που υπάρχει, αγοράστηκε κυρίως (σε ποσοστό 82%) πριν από το 2009. Η «μελέτη» αυτή της Εκπαίδευσης αποτελεί μια χαρτογράφηση των υποδομών εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο των προτάσεων για παρεμβάσεις μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Είναι δε αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Με βάση τα όχι και τόσο καλά δεδομένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης προτείνει την προμήθεια εξοπλισμού για τα σχολεία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό και την αντικατάσταση του εξοπλισμού που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Υπολογίζει δε ότι το κόστος της παρέμβασης αυτής ανέρχεται στο 1,1 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται όμως για πρώτη εκτίμηση, με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να επισημαίνει προς την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στον εξοπλισμό, με μεγαλύτερο ποσό. 

Από τη χαρτογράφηση των σχολικών υποδομών, αναδεικνύονται όμως κι άλλα –γνωστά ως έναν βαθμό- προβλήματα, όπως η παλαιότητα των κτιρίων αλλά και η έλλειψη σχολικών μονάδων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης καταλήγει στην αναγκαιότητα ανέγερσης πέντε σχολικών κτιρίων. 

 

Η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Ωστόσο, εκ μέρους της γίνεται ιεράρχηση τόσο των αναγκών όσο και των σχολικών υποδομών ως εξής: 

1.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του ειδικού δημοτικού σχολείου Άρτας

2.     Ανέγερση νέου κτιρίου για την ίδρυση του νηπιαγωγείου στο κέντρο των Ιωαννίνων στην οδό Ελένης Ζωγράφου

3.     Αντικατάσταση του υπάρχοντος και προμήθεια νέου εξοπλισμού ΤΠΕ των σχολικών μονάδων

4.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου Νεοχωρόπουλου Ιωαννίνων

5.     Ανέγερση νέου κτιρίου για την ίδρυση δημοτικού σχολείου Νέας Ζωής Ιωαννίνων

6.     Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

 Ενδιαφέρον πάντως έχει η αιτιολογημένη έκθεση που συνοδεύει κάποιες από τις προτάσεις για ανέγερση νέων κτιρίων. Για το δημοτικό σχολείο Νεοχωρόπουλου, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης σημειώνει ότι η ίδρυσή του είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι τα δύο δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στα Σεισμόπληκτα έχουν φτάσει στα όριά τους. Αναφέρει δε ότι στο νηπιαγωγείο του Νεοχωρόπουλου φοιτούν φέτος 33 νήπια. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ. 


ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Και ενώ για το Νεοχωρόπουλο, η ίδρυση ενός δημοτικού σχολείου φαίνεται να προκύπτει από τα πληθυσμιακά μαθητικά δεδομένα, στην περίπτωση του νηπιαγωγείου στην οδό Ελ. Ζωγράφου στο κέντρο των Ιωαννίνων,, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τουλάχιστον όσον αφορά την αιτιολόγηση. Ένα από τα επιχειρήματα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την αναγκαιότητα ίδρυσης του νέου νηπιαγωγείου αφορούν… τις επιθυμίες των γονιών. «Οι γονείς προτιμούν τα νηπιαγωγεία του κέντρου και πάντοτε υπάρχει έλλειψη αιθουσών» σημειώνεται. Οι προτιμήσεις αυτές δεν φαίνεται να προβληματίζουν τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το αντίθετο, μάλιστα, τις υιοθετεί. Προσθέτει πάντως ότι με τη δημιουργία αυτού του νέου νηπιαγωγείου, θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νηπιαγωγείων της Ακαδημίας και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και των δημοτικών σχολείων του ίδιου συγκροτήματος, καθώς τα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούν χώρους που είναι απαραίτητοι στα Δημοτικά. 

Η ανέγερση νηπιαγωγείου στην οδό Ελ. Ζωγράφου –εκεί που βρίσκονταν οι πρώην στρατιωτικοί φούρνοι- αποτελεί αίτημα των τοπικών αρχών εδώ και μια 15ετία. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε σήμερα την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης της παραχώρησης του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον Δήμο. Όπως είπε, η σύμβαση αυτή ήταν το τελευταίο έγγραφο που απαιτούνταν για να ολοκληρωθεί ο φάκελος που έχει ετοιμάσει ο Δήμος και ο οποίος θα κατατεθεί για χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε1,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από τη χαρτογράφηση των σχολικών υποδομών στην Ήπειρο προκύπτει ότι 149 σχολικά κτίρια είναι νέα (και νέα εννοώντας μετά το 1987) και 98 σχολικά κτίρια παλιά (πριν το 1955). Σημειωτέον όμως ότι στη μελέτη χαρτογράφησης συμμετείχαν 466 σχολικές μονάδες της Ηπείρου από ένα σύνολο 600. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back