Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από... πάρκινγκ, νηπιαγωγείο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2017, 20:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσα σε λίγους μήνες, μία δεύτερη παραχώρηση (κατά χρήση) δημόσιου χώρου στον δήμο Ιωαννιτών γίνεται πραγματικότητα. Μετά τις πρώην στρατιωτικές φυλακές που προορίζονται για πάρκο πολιτισμού, έρχεται η σειρά του οικοπέδου των πρώην στρατιωτικών φούρνων το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ζωγράφου, και σήμερα χρησιμοποιείται άτυπα ως πάρκινγκ.

Σύμφωνα και με τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί εντός του μήνα μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας του υπουργείου και του δήμου Ιωαννιτών, στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί ένα νηπιαγωγείο, όπως προβλέπεται και από το ρυμοτομικό σχέδιο. Η μελέτη είναι έτοιμη και το Δημαρχείο περιμένει να βγει στον αέρα  η σχετική πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Ο προϋπολογισμός του νέου σχολικού κτιρίου έχει προσδιοριστεί στο 1,7 εκατ. ευρώ.

Όπως και στην περίπτωση των πρώην στρατιωτικών φυλακών στην παραλίμνια περιοχή, έτσι κι σε αυτήν, υπάρχει ένας σημαντικός όρος, δεσμευτικός για τον φορέα στον οποίο παραχωρείται το οικόπεδο: Ο Δήμος θα πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή του νηπιαγωγείου μέσα σε πέντε χρόνια. Αλλιώς, το οικόπεδο θα επιστραφεί στο Δημόσιο.

Και δεν είναι ο μόνος όρος. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακολουθεί… τη δική του πολιτική όσον αφορά την παραχώρηση εκτάσεων ή κτιρίων (βλέπε στρατόπεδο Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη) και δεν αρκείται μόνο στην πενταετή προθεσμία υλοποίησης του σχεδίου. Ζητά λοιπόν ανταλλάγματα για την παραχώρηση του οικοπέδου (για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης): τη διάθεση του 20% των θέσεων του νηπιαγωγείου για παιδιά στρατιωτικών που υπηρετούν στις μονάδες της 8ης Μεραρχίας και επιπλέον τη διάθεση άλλων 30 θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ανεξαρτήτως κριτηρίων και άνευ τροφείων. Εννοείται ότι, αν οι θέσεις δεν καλυφθούν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αυτές θα διατεθούν στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Υπάρχει τέλος και άλλη μία υποσημείωση: Αν, για κάποιο λόγο, δεν εκπληρωθούν οι δύο παραπάνω όροι, τότε ο Δήμος θα αναγκαστεί να πληρώνει τίμημα 4.500 ευρώ τον μήνα. Το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου, ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back