Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Της σχολικής στέγης τα πολλά προβλήματα…

Εικόνα του άρθρου Της σχολικής στέγης τα πολλά προβλήματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2023, 20:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ατύχημα του μαθητή στην αυλή του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων φέρνει στο προσκήνιο τη (διαχρονική) ανάγκη για καλύτερες υποδομές στην εκπαίδευση.

Από τα μνημονιακά χρόνια, οι δαπάνες για την εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκαν δραματικά. Το ίδιο και τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις κτιριακές σχολικές μονάδες.

Πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια στα Γιάννενα μετράνε 30-40 χρόνια ζωής. Τα κτιριακά προβλήματα είναι αναμενόμενα (σπάσιμο σωλήνων, υγρασία, πτώσεις σοβάδων κλπ). Οι ελλιπείς υποδομές αθλητικών χώρων ή ακόμα και αύλειων χώρων δηλώνουν επίσης το παρών. Κι όσο αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως, τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα. Τα Γιάννενα έχουν και μια ιδιαιτερότητα. Αρκετά σχολεία στεγάζονται σε κτίρια που ανήκουν σε κληροδοτήματα, κυρίως της Εκκλησίας, και τα οποία είναι διατηρητέα, με αρκετά λειτουργικά προβλήματα να δημιουργούνται.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να εξηγήσει πως κάνει ό,τι μπορεί για τη βελτίωση των σχολικών μονάδων με τους πόρους που διαθέτει. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου επισημαίνει: «Οι σχολικές μονάδες, οι χώροι όπου καθημερινά βρίσκονται τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. Και για τον Δήμο αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες» τονίζει. Σε αυτό το σημείο κάνει αναφορά στα μεγάλα ποσά που κλήθηκε να καταβάλει ο Δήμος για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα, «χρήματα που δεν περισσεύουν» όπως υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε ότι κατά το έτος 2022 υλοποιήθηκαν έργα «αναβάθμισης και επισκευής σχολικών συγκροτημάτων στο Δήμο Ιωαννιτών» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και «επισκευής και συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων και των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών χώρων αυτών» προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, επισημαίνονται δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και που θα ξεκινήσουν στις σχολικές μονάδες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο Δήμος αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη το έργο της κατασκευής ραμπών και χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και η μελέτη και η υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων του Δήμου η Τεχνική Υπηρεσία  ολοκληρώνει τη διαδικασία συμβασιοποίησης έργου με τίτλο: «Προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών»  προϋπολογισμού 51.523 ευρώ.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα σχολεία χρειάζονται πολύ περισσότερα. Αφενός μεν για να είναι ασφαλή, αφετέρου δε για να είναι κατάλληλα για τη μαθησιακή διαδικασία. Μια τέτοια συζήτηση αναμένεται να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, θα προγραμματιστεί σχετική συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών πριν από δύο μήνες.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Μ. ΤΖΟΥΦΗ

Για τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη το ατύχημα του μαθητή στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας έρχεται να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση. «Δημόσιες υποδομές που καταρρέουν, σχολεία και πανεπιστήμια παρατημένα και επικίνδυνα, έλλειψη πόρων και ελέγχων, αδιαφορία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο για μια ακόμη φορά θα προσπαθήσει να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Ένα υπουργείο που περηφανεύεται για τη ‘ρομποτική στα σχολεία και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο’, αλλά αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας…» τονίζει.

Η κα Τζούφη κάνει αναφορά στα διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί σε σχολεία της χώρας: από τον θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες μετά από έκρηξη του καυστήρα, στην κατάρρευση οροφής τάξης στην Πυλαία Θεσσαλονίκης όπου «24 μαθητές και η δασκάλα τους σώθηκαν από θαύμα», στην πτώση του φοιτητή της Νομικής του ΑΠΘ από το παράθυρο του 3ου ορόφου λόγω συνωστισμού στην αίθουσα. «Ευτυχώς, η θλιβερή αυτή διακυβέρνηση φτάνει στο τέλος της. Την επόμενη ημέρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Εύχομαι περαστικά και καλή ανάρρωση στο μαθητή και την οικογένειά του» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κα Τζούφη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back