ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο φιάσκο για το «μοντέλο της Αλβανίας»

Εικόνα του άρθρου Πρώτο φιάσκο για το «μοντέλο της Αλβανίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2024, 11:16
ΚΟΣΜΟΣ

Το ντεμπούτο του «μοντέλου της Αλβανίας» δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Μόλις το πλοίο Libra έφτασε στη χώρα των Αετών, ανακαλύφθηκε ότι μεταξύ των 16 μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Σεντζίν υπήρχαν επίσης δύο ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και δύο ευάλωτοι Αιγύπτιοι, τέσσερα άτομα που, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ Ρώμης και Τιράνων, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. 

Διαβάστε: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Όλα δείχνουν το «σχέδιο» Μελόνι στο μεταναστευτικό

Για όλους αυτούς, το ταξίδι της επιστροφής στην Ιταλία ξεκίνησε με ένα περιπολικό σκάφος της Guardia di Finanza, το οποίο τους μετέφερε πίσω στο περιπολικό σκάφος Libra του ιταλικού ναυτικού με το οποίο είχαν φτάσει. Ένα βίντεο τους δείχνει να επιβιβάζονται στο περιπολικό σκάφος λίγες ώρες αφότου πάτησαν το πόδι τους στο αλβανικό έδαφος και να αναγνωρίζονται. 

Σαφής αποτυχία στην αρχή του πολυαναμενόμενου συμφώνου Μελόνι-Ράμα, το οποίο υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι στο κοινοβούλιο, και βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο στάδιο, αυτό των διαδικασιών στις οποίες θα υποβληθούν οι πρώτοι μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Αλβανία.

Στην Αλβανία, η διαμάχη για τη συμφωνία μεταξύ Τιράνων και Ρώμης έχει καταλαγιάσει, αν και χθες, μπροστά από το λιμάνι, μια ομάδα νεαρών Αλβανών ακτιβιστών έφτασε από τα Τίρανα για να διαμαρτυρηθεί, επιδεικνύοντας ένα πανό με την επιγραφή στα αγγλικά «Το ευρωπαϊκό όνειρο τελειώνει εδώ» και μια μεγάλη φωτογραφία του Ράμα και της Μελόνι, δίπλα-δίπλα, ντυμένοι με στολές της αστυνομίας των φυλακών.

«Έχουμε αμφισβητήσει τη συμφωνία από την αρχή, επειδή παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα», λέει η Sidorela Vatnikaj, μία από τις ακτιβίστριες, δηλώνοντας ότι «τόσο ο Ράμα όσο και ο Μελόνι είναι δύο αυταρχικοί ηγέτες και δεν ήταν διαφανείς σχετικά με τη συμφωνία, η οποία κινδυνεύει να γίνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την Ευρώπη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3