Η πολυδιαφημισμένη, που το τελευταίο καιρό προωθείται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτική της πρωθυπουργού Μελόνι τίθεται εν αμφιβόλω μετά την απόφαση δικαστηρίου που ζητά την επιστροφή στην Ιταλία της πρώτης παρτίδας μεταναστών που στάλθηκαν στην Αλβανία.
Η ιταλική ακτοφυλακή μετέφερε το Σάββατο 12 μετανάστες πίσω στην Ιταλία από τα πρόσφατα κέντρα επεξεργασίας ασύλου που άνοιξαν στην Αλβανία, μετά από δικαστική απόφαση στη Ρώμη.
Η απόφαση αποτελεί βασικό εμπόδιο στο σχέδιο της κυβέρνησης να αναθέσει μέρος της επεξεργασίας των μεταναστών στην Αλβανία.
Οι 12 ήταν μέρος της πρώτης παρτίδας των 16 μεταναστών που εστάλησαν στα δύο κέντρα που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας πενταετούς συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας για τη φιλοξενία 3.000 μεταναστών τον μήνα που περισυλλέγονται από την ιταλική ακτοφυλακή, προκειμένου να τους ελέγξουν για πιθανό άσυλο στην Ιταλία ή για να τους στείλουν πίσω στις χώρες τους.
Όμως η κράτηση κάθε μετανάστη πρέπει πλέον να επανεξετάζεται από ειδικά δικαστήρια μετανάστευσης στην Ιταλία βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, και την Παρασκευή δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την κράτηση των 12, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους -το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο- επειδή το δικαστήριο δεν έκρινε ότι οι χώρες αυτές είναι αρκετά ασφαλείς.
Οι υπόλοιποι τέσσερις μετανάστες είχαν ήδη απορριφθεί από το προσωπικό του κέντρου ως ευάλωτοι, αφού υποβλήθηκαν σε υγειονομικές και άλλες εξετάσεις.
Η ετυμηγορία αποτελεί ένα πρώτο εμπόδιο στη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας, την οποία η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει χαιρετίσει ως ένα νέο «μοντέλο» για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Μελόνι κατηγόρησε τους δικαστές μετά την απόφαση και δήλωσε ότι το να θεωρηθούν χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος μη ασφαλείς σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι μετανάστες θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα της Αλβανίας, καθιστώντας το μη εφαρμόσιμο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι είναι βέβαιος ότι η δικαστική απόφαση θα ανατραπεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, αν χρειαστεί.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λίβανο, η Μελόνι δήλωσε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα για να συζητήσει το θέμα.
«Θα συνεδριάσουμε για να εγκρίνουμε κάποιους κανόνες που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο», δήλωσε η Μελόνι. «Πιστεύω ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση και όχι στους δικαστές να καθορίσουν ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς».
Παρόλο που το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος δεν βρίσκονται σε πόλεμο ή δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες προσφυγικές κρίσεις, οι δικαστές της Ρώμης δήλωσαν ότι η απόφασή τους να τις θεωρήσουν μη ασφαλείς βασίστηκε σε πρόσφατες διεθνείς αποφάσεις που θεωρούν τις διακρίσεις ή τη δίωξη ακόμη και σε ένα τμήμα μιας χώρας ως λόγο για έναν τέτοιο προσδιορισμό.
Η αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ανάθεση της στέγασης των αιτούντων άσυλο σε μια χώρα μη μέλος της ΕΕ χαιρετίστηκε από ορισμένες χώρες που, όπως η Ιταλία, αντιμετωπίζουν υψηλό επίπεδο αφίξεων μεταναστών.
Η συμφωνία επικροτήθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως παράδειγμα «εξωστρεφούς σκέψης» για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φωτογραφία: Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβολίου/European Union