Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη ομιλία Τραμπ με μηνύματα εσωστρέφειας

Εικόνα του άρθρου Πρώτη ομιλία Τραμπ με μηνύματα εσωστρέφειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2017, 12:18
ΚΟΣΜΟΣ

«Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου. Βλέπουμε την αναγέννηση του αμερικανικού πνεύματος» είπε ο Ντόναλτ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, χαιρετίζοντας παράλληλα την ανάδυση μιας «νέας εθνικής υπερηφάνειας» στη χώρα του.

«Η δουλειά μου δεν είναι να αντιπροσωπεύω τον κόσμο. Η δουλειά μου είναι να αντιπροσωπεύσω τις ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος και επανέλαβε βασικές θεματικές της προεκλογικής του εκστρατείας, υποσχόμενος να φέρει πίσω στη χώρα «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», καταγγέλλοντας τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που θεωρεί δυσμενείς για τις ΗΠΑ.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Τραμπ υποσχέθηκε μια «ιστορική» φορολογική μεταρρύθμιση, που θα μειώσει «μαζικά» τους φόρους για τη μεσαία τάξη και θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να «ανταγωνίζονται τους πάντες».

Προτείνοντας ένα σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η χώρα του δαπανά «δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό» την ώρα που οι δικές της υποδομές βρίσκεται σε «αξιοθρήνητη κατάσταση».

Απαίτησε ακόμη από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια ιστορική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (54 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου +10%).  Ωστόσο διαβεβαίωσε πως «θέλουμε αρμονία και σταθερότητα, όχι πολέμους και συγκρούσεις».


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Επίσης έκανε αναφορά στην οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, λέγοντας ότι θα αρχίσει «σύντομα» ενώ δεν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την ανέγερση του τείχους αυτού.

Ο ρεπουμπλικάνος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα για την προστασία των ΗΠΑ από τη «ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πρόσωπα από τοποθεσίες όπου δεν μπορεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές, συνέχισε και διεμήνυσε πως σύντομα θα γίνουν νέα βήματα για να συνεχίσει να είναι η χώρα ασφαλής και «να μείνουν έξω» αυτοί που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Αμερικανούς.

Ακόμη  είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τους σημερινούς κανόνες για τη μετανάστευση, που επιτρέπουν την έλευση ανθρώπων χωρίς υψηλή ειδίκευση, και να υιοθετήσουν ένα σύστημα βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων.


ΤΟ ΝΑΤΟ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα υποστηρίξει τους συμμάχους της χώρας του σε διεθνές επίπεδο, αλλά επέμεινε ότι οι φίλοι και οι εταίροι της Ουάσιγκτον, από την Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα πρέπει να «συνεισφέρουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί».

Παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στην Ατλαντική συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back