ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώην παιδόπολη: Ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Πρώην παιδόπολη: Ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2016, 01:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από μια δεκαετία ερήμωσης και εγκατάλειψης, η πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη», κοντά στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αρχίζει να δείχνει σημάδια ζωής και να παρουσιάζει ήδη μια διαφορετική εικόνα. Εδώ και έναν μήνα περίπου, γιαννιώτικη τεχνική εταιρία προχωρά στην ανακαίνιση κτιρίων του συγκροτήματος, μετά από διαγωνισμό που υλοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (αν και με αρκετή καθυστέρηση).

Παρά το κατά καιρούς ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αξιοποίηση της πρώην παιδόπολης έμελλε να έρθει από έναν διεθνή οργανισμό και για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού που κανένας δεν περίμενε πριν από μερικά χρόνια: για τη στέγαση των προσφύγων.

Στον χώρο της πρώην παιδόπολης υπάρχουν 20 συνολικά σπίτια, με το καθένα να έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Αυτή τη στιγμή, «τρέχει» η εργολαβία για την ανακαίνιση τεσσάρων σπιτιών, όπου αναμένεται να μεταφερθούν πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Κατσικά. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στον καταυλισμό έχουν απομείνει 250 πρόσφυγες, με τον υπόλοιπο πληθυσμό να έχει πάει σε ξενοδοχεία της πόλης και όχι μόνο.

Εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οι εργασίες στα τέσσερα κτίσματα της πρώην παιδόπολης (στις οποίες και εργασίες ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης) θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προχωρά παράλληλα και τις διαδικασίες για την ανακαίνιση και των υπόλοιπων 16 κτιρίων. Ο σχετικός διαγωνισμός για τη β’ φάση της ανακατασκευής του κτιριακού συγκροτήματος έγινε στα μέσα Οκτωβρίου. Τη δέσμευση για την ανακατασκευή της πρώην παιδόπολης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την είχε αναλάβει επίσημα από τον Μάιο λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό του Κατσικά.

Από τον Κατσικά, λοιπόν, στον Άγιο Ιωάννη. Από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back