δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρωθυπουργός εναντίον… Ταμείου Εθνικής Άμυνας για το Βελισσάριο

Εικόνα του άρθρου Πρωθυπουργός εναντίον… Ταμείου Εθνικής Άμυνας για το Βελισσάριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 21:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύει ότι μια πρωθυπουργική, προφορική δέσμευση «υπερισχύει όλων».

Θεωρεί δηλαδή ότι η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα αποδοθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Ιωαννιτών, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό επιχείρημα του Δήμου στις συζητήσεις με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Το ΤΕΘΑ βέβαια, που είναι ιδιοκτήτης του χώρου, δεν συμμερίζεται την πρωθυπουργική δέσμευση.

Επιμένει στη σκληρή διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια συνοικία «Παπάγου Ιωαννίνων» σε προνομιακό σημείο ή εναλλακτικά, ανταλλαγές που ή δεν συμφέρουν τον Δήμο Ιωαννιτών ή δεν μπορεί αυτός να τις υποστηρίξει οικονομικά.

Κάπως έτσι, στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Μαΐου εξελίχθηκε σε μια πολιτική διελκυστίνδα: ο κ. Μπέγκας είπε ότι η απαίτηση για εξ ολοκλήρου παραχώρηση ήταν "μαξιμαλισμός". Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου είπε ότι «κάναμε την κριτική μας» για την άρνηση εκείνης της απόφασης, αλλά και ότι θα πρέπει να επιμείνει ο Δήμος στην πρωθυπουργική υπόσχεση για εξ ολοκλήρου παραχώρηση.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Βουλής και… παρεμβαίνων για θέματα Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας, διακήρυξε ό,τι είπε και ο πρωθυπουργός, αλλά στην ουσία είπε και ότι αυτό… δεν γίνεται. Γιατί οι όροι που συνεχίζει να βάζει το ΤΕΘΑ δεν συνεπάγονται πανηγυρικά «εξ ολοκλήρου παραχώρηση» του στρατοπέδου…

Ο Φίλιππας Φίλιος έκανε μια πιο περιεκτική πολιτική τοποθέτηση: αφενός, κάλυψε τη θέση του επικεφαλής της παράταξής του κ. Παπαγεωργίου, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός αποφασίζει και όχι το ΤΕΘΑ. Αφετέρου, συμφώνησε και με τον δήμαρχο, ότι δηλαδή η παραχώρηση δεν σημαίνει «βγαίνουν οι φράχτες και οι σκοπιές» και τέλος, αλλά η αξιοποίηση θα χρειαστεί «περί τα 200 εκατ. ευρώ» όπως είπε, που δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε και ένα ακόμα επιχείρημα που το παραθέτει σταθερά τα τελευταία χρόνια: ότι το Βελισσάριο είναι επιταγμένο και όχι αγορασμένο, που κατ’ επέκταση θα επιφέρει προσφυγές εάν πολεοδομηθούν οικόπεδα εκεί.

Σημαντική ήταν και η παρατήρηση του Νίκου Γκόντα, ότι για τέτοια παραχώρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από νομοθετική ρύθμιση.

Το πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο αίτημα, να φύγει δηλαδή ένας στρατικοποιημένος χώρος από ένα προνομιακό σημείο της πόλης των Ιωαννίνων, χρειάζεται πολύ περισσότερα από την πίστη σε μια προφορική δέσμευση, ακόμα και ενός πρωθυπουργού.

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει σηματοδοτήσει κατά τη θητεία του τη στοχοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ακόμα μεγαλύτερων οικονομικών περιορισμών εις βάρος της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης ανέφερε την περίπτωση του στρατοπέδου Καρατάσιου στον Δήμο Παύλου Μελά. Εκεί βέβαια οι πολίτες έπαιξαν καίριο και οργανωμένο ρόλο, πίεσαν σημαντικά και κατάφεραν να δημιουργηθεί αντιδημαρχία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Μπέγκας είπε και κάτι άλλο σημαντικό, που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό και πρωτοποριακό επιχείρημα στη διεκδίκηση: ότι ο Δήμος θα σκεφτεί να καταθέσει αιτήματα για δημιουργία κοινωνικής κατοικίας στον χώρο. 

Βέβαια, ο πρωθυπουργός έχει λοιδορήσει στη Βουλή το θέμα της κοινωνικής κατοικίας επιδεικνύοντας και μια σχετική υπεροπτική άγνοια. Ωστόσο, η κοινωνική κατοικία σε άλλα, ανεπτυγμένα κράτη, είναι μια πραγματικότητα…

Εν τέλει, το ΤΕΘΑ είναι ένα ταμείο διαχείρισης κρατικής περιουσίας. Αν ο προϊστάμενός του, η κυβέρνηση δηλαδή, επιμένει να βάζει αυτό ως βασικό συνομιλητή και διαπραγματευτή και δεν παρεμβαίνει πολιτικά, τότε οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού είναι όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Φίλιος: Προεκλογικές...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3