Στις αρχές Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, εξήγγειλε την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και όρους.
Tρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ ανέλαβε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας –στη σχετική ανακοίνωσή του δεν αναφέρει με ποιον ακριβώς επικοινώνησε, απλώς «με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Μια επικοινωνία που κατέληξε σε μια δήλωση του τύπου: «Το θέμα αυτό παίρνει άλλη επιτέλους τροπή και η λύση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές μπορεί πλέον να επιτευχθεί…. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι λέει το κάνει και μία χρονίζουσα εκκρεμότητα οδηγείται βάσιμα σε μία ανεπανάληπτα θετική εξέλιξη για το λεκανοπέδιο, τόσο πολεοδομική όσο και σε επίπεδο ανάπλασης και βελτίωσης επιπέδου συνθηκών ζωής».
Στην ανακοίνωσή του όμως ο κ. Τασούλας καταγράφει κάποια πραγματάκια που κάθε άλλο παρά ασήμαντα είναι. Καταρχάς προκύπτει ότι η παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου έχει όρους. Και μάλιστα όχι εύκολους όρους.
Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (στο οποίο ανήκει το στρατόπεδο) «αναζητά βατές λύσεις εξασφάλισης των δικαιωμάτων του σε άλλη ισάξια πολεοδομημένη δημοτική έκταση εκτός του χώρου του στρατοπέδου». Με άλλα λόγια το ΤΕΘΑ ζητά μια πολεοδομημένη (μεγάλη προφανώς) δημοτική έκταση. Ζητά όμως και κάτι άλλο: να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση το κόστος κατασκευής και μετεγκατάστασης δύο κτιρίων, του Λόχου Υλικού Πολέμου και του Λόχου Τεχνικού.
Οι διαπραγματεύσεις με το ΤΕΘΑ ποτέ δεν ήταν εύκολες...
Όλα αυτά για τον κ. Τασούλα, μεταφράζονται ως: «το ΤΕΘΑ εξετάσει πλέον ευνοϊκά για πρώτη φορά την αποδέσμευση όλου του στρατοπέδου Βελισσαρίου δηλαδή του συνολικού εμβαδού των 580 στρεμμάτων και την αξιοποίησή του από τον Δήμο Ιωαννιτών». Βέβαια, συζητήσεις μεταξύ ΤΕΘΑ και Δήμου Ιωαννιτών δεν γίνονται για πρώτη φορά. Είχαν γίνει και στα τέλη της δεκαετίας του ’10, όταν μάλιστα υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κ. Τασούλας και δήμαρχος Ιωαννίνων ο Νίκος Γκόντας.
Την εποχή εκείνη είχε επέλθει μια πρώτη συμφωνία για την παραχώρηση του στρατοπέδου κατά 65% στον Δήμο, με το υπόλοιπο ποσοστό της έκτασης να διατίθεται για ανέγερση κατοικιών αξιωματικών του Στρατού. Η συμφωνία δεν προχώρησε με την αντιπολίτευση να αντιδρά και αντιπροτείνει την παραχώρηση έκτασης για τις κατοικίες των αξιωματικών σε άλλη τοποθεσία της πόλης.
Τελικά, η όλη υπόθεση «πάγωσε» μέχρι που επανήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι την εξαγγελία του πρωθυπουργού, γινόταν λόγος για παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου στον Δήμο.
Με τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Τασούλα, είναι σαφές ότι υπάρχουν όροι, οι οποίοι δεν είναι απλοί και σίγουρα δεν μπορούν να ερμηνευτούν πανηγυρικά, όπως επιδιώκει να κάνει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου είχε πει ότι αν χρειαστεί, θα δοθεί στο ΤΕΘΑ έκταση προς ανταλλαγή, όπως και ότι τα έργα υποδομής που χρειαστούν, θα γίνουν με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Το ζήτημα του στρατοπέδου του Βελισσαρίου είναι σοβαρό και προφανώς θα πρέπει να το συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Όταν όμως θα έχει χειροπιαστά πράγματα στα χέρια του. Και όχι απλώς μια προεκλογική επικοινωνία του κ. Τασούλα με το… υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
* Σημείωση: Λίγες ώρες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων προχώρησε σε ανακοίνωση για τις "εξαγγελίες" του κ. Τασούλα. Διαβάστε εδώ.