ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός: Αριθμοί και πολιτική

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός: Αριθμοί και πολιτική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2018, 12:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συζήτηση για έναν προϋπολογισμό Δήμου, δεν είναι ποτέ ενδιαφέρουσα. Όσα πολιτικά χαρακτηριστικά και αν προσπαθεί να προσδώσει κάποια δημοτική αρχή σε έναν προϋπολογισμό, αυτός δεν παύει να είναι τεχνοκρατικός. Σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού καταρτίζεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τον Αύγουστο, δεν μπορεί να είναι ακριβής. Γι’ αυτό και υπάρχουν οι αναθεωρήσεις…

Για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο προϋπολογισμός για το 2019 «πέρασε» κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατά πλειοψηφία… Δεδομένου δε ότι επρόκειτο για έναν προϋπολογισμό που αφορά εκλογική χρονιά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας επιχείρησε και έναν απολογισμό της τελευταίας πενταετίας, αναφέροντας μια σειρά από έργα που εκτελέστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη. «Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μια επιλογή ευθύνης: το σύνολο των έργων και δράσεων του Δήμου θα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δανειοδότησης, φορτωμένοι με δυσθεώρητα χρέη, και με μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις καταφέραμε να είμαστε σήμερα ένας Δήμος-πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση» ανέφερε. Υπενθύμισε δε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πια μια οικονομική βιωσιμότητα, σε αντίθεση με άλλους Δήμους.

Στα οικονομικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι ισοσκελισμένος στα 119 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γιωτίτσα, η ισοσκέλιση του αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της περικοπής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των κρατικών επιχορηγήσεων για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους Δήμους (σωρευτικά πρόκειται για μια τεράστια απώλεια 6 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία 2017-2019 που ήταν πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί), καθώς και μιας πληθώρας δικαστικών αποφάσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2018 που αφορούν ρυμοτομίες, δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις ύψους 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο παρελθόν άλλων δημοτικών αρχών κάνοντας την κριτική του, και ιδίως για τις ανείσπρακτες οφειλές και τα δάνεια. «Σωρευτικά, την τριετία 2015-2018 ο Δήμος αποπλήρωσε 20 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες που απορρέουν από υποχρεώσεις του παρελθόντος (δάνεια και οφειλές) και από τη διαχείριση πριν το 2010» τόνισε. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «η ουσία των αριθμών που αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη, είναι το αντίκρισμα που αυτοί έχουν στους πολίτες, γιατί εν τέλει οι πολίτες είναι αυτοί που απολαμβάνουν τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε για την οικονομική ευρωστία του Δήμου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back