Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωράει η Διεπαγγελματική, με συμμετοχή της «Δωδώνης»

Εικόνα του άρθρου Προχωράει η Διεπαγγελματική, με συμμετοχή της «Δωδώνης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2017, 19:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πλήρη φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η υπόθεση της ίδρυσης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Ήδη, η πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προστατεύσει το προϊόν ονομασίας προέλευσης, έχει διοίκηση και έχει κάνει και την πρώτη γενική της συνέλευση.

Η σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης φέτας έχει ως στόχο την προστασία της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ από απομιμήσεις άλλων λευκών τυριών που κυκλοφορούν ως φέτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Βασικό ρόλο στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής, έχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που εκπροσωπεί το 70% της μεταποίησης, τυποποίησης και του εμπορίου της φέτας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) καθώς και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, που αντιπροσωπεύουν τον τομέα της παραγωγής. Μέσο του ΣΕΒΓΑΠ, σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής, έπαιξε και η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» που εκπροσωπείται εκεί από τον αντιπρόεδρό της, Γιάννη Βιτάλη.

Η Διεπαγγελματική φαίνεται ότι αποτελεί «κοινή συνιστώσα» ακόμα και πολιτικών δυνάμεων που μέχρι πρότινος είχαν θετική στάση απέναντι σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες όπως η CETA, όπως η ΝΔ, αλλά και των κτηνοτρόφων, που αρχικά προσανατολίζονταν σε μια ένωση που να περιλαμβάνει και άλλα ΠΟΠ και όχι μόνο τη φέτα. Επί του παρόντος, η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων έχει προσκληθεί από τη «Δωδώνη», αλλά δεν συμμετέχει, ακόμα τουλάχιστον στη Διεπαγγελματική.

Επίσης, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης έχει ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της Διεπαγγελματικής και της αποστολής της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back