Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πεζόδρομος η οδός Χατζηκώστα

Εικόνα του άρθρου Πεζόδρομος η οδός Χατζηκώστα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2022, 14:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πεζοδρόμηση των δύο μικρών δρόμων, της οδού Χατζηκώστα (τμήματός της, από τη συμβολή της με τον πεζόδρομο Κατσάρη μέχρι την οδό Ανεξαρτησίας) και της οδού Αγίου Νικολάου, στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στη χτεσινή του συνεδρίαση η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε επί της ουσίας το χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Προηγήθηκε δε και σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιόητας Ζωής, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα. Το βασικό επιχείρημα των κατοίκων ήταν το πολύ μικρό εύρος των δύο δρόμων. Ιδίως στην οδό Χατζηκώστα, με το πλάτος αυτής να μην ξεπερνά τα 3,5 μ. και με τα πεζοδρόμια να είναι σχεδόν ανύπαρκτα, η διέλευση αυτοκινήτων και δη φορτηγών έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές μεγάλες φθορές στις προσόψεις των παρακείμενων ιδιοκτησιών, ακόμα και στο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της Στοάς Λούλη.


Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για το πώς η πεζοδρόμηση των δύο αυτών δρόμων, και κυρίως της οδού Χατζηκώστα, θα επηρεάσουν την κυκλοφοριακή κίνηση και πιο συγκεκριμένα αν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της οδού Κουντουριώτη και κατ’ επέκταση της ανόδου της οδού Αβέρωφ. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεσμεύτηκε ότι θα γίνει άμεσα μια κυκλοφοριακή μελέτη. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών εκτίμησε πάντως ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη επιβάρυνση της οδού Κουντουριώτη.

Μετά από πρόταση της παράταξης «Ιωάννινα_2023», τέθηκε το ζήτημα της διάνοιξης της συνέχειας της οδού Ρήγα Φεραίου μέσα από την έκταση του παλαιού «Χατζηκώστα», όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η οδός Ρήγα Φεραίου είναι παράλληλη της οδού Χατζηκώστα, η οποία σήμερα «κατεβαίνει» (ως συνέχεια της οδού Σίνα) από την οδό Ανεξαρτησίας προς την πίσω πλευρά της έκτασης του παλαιού «Χατζηκώστα». Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων συμφώνησε να μελετήσει το θέμα αυτό.


Η οδός Ρήγα Φεραίου

Πριν από οκτώ χρόνια, πάντως, όταν είχε ξανασυζητηθεί το θέμα της πεζοδρόμησης της οδού Χατζηκώστα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας είχε εισηγηθεί  τη μη δημιουργία νέου δρόμου εντός του χώρου του παλαιού Χατζηκώστα λόγω αλλαγών της υφιστάμενης κατάστασης από την αρχική έγκριση του σχεδίου πόλης και λόγω της ύπαρξης κτισμάτων... Εναλλακτικά, είχε προταθεί η περαιτέρω χρήση της παρακείμενης οδού Μπελογιάννη (που περνάει δίπλα από το 2ου Λύκειο).

Η ίδια εναλλακτική πρόταση (με αλλαγή κατεύθυνσης της οδού Ρήγα Φεραίου), με το σκεπτικό ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, ακούστηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

Το 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είχε συμφωνήσει με την πεζοδρόμηση της οδού Χατζηκώστα, εφόσον όμως προηγούνταν μελέτη κυκλοφοριακών φόρτων. Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη το έργο των πεζοδρομήσεων στα Μπεζεστένια. Το έργο τελείωσε, αλλά η μελέτη κυκλοφοριακών φόρτων δεν ακολούθησε στη συνέχεια.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, η αρνητική ψήφος κατά της πεζοδρόμησης της οδού Χατζηκώστα και της οδού Αγίου Νικολάου προήλθε από την αντιδήμαρχο Νατάσα Τύρου-Ούζα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back