Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 3-05-2022, 13:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπό την πίεση του αιτήματος για πεζοδρόμηση και με σαφή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να ρίξει τους τόνους και να κρατήσει ισορροπίες, η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε να προτείνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο μια μικτή λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας, του βασικού άξονα του παραδοσιακού κέντρου των Ιωαννίνων.

Εδώ και χρόνια, κάτοικοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ζητούν την πεζοδρόμηση της οδού. Με αφορμή την εκτέλεση του έργου του «ανοικτού κέντρου εμπορίου», όπως αποκαλείται, τα περί πεζοδρόμησης επανήλθαν. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από άλλους επιχειρηματίες της οδού οι οποίοι επιμένουν να μείνει ως έχει η οδός, ως μια εμπορική οδός με κυκλοφοριακή κίνηση.

Οι διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών Θεμάτων, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο. Το γνωμοδοτικό αυτό όργανο του Δήμου αποφάσισε λοιπόν ομόφωνα τη μικτή λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας για ένα δίμηνο. Μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, η οδός θα γίνεται πεζόδρομος. Μέσα σε αυτό το δίμηνο, αναμένεται να γίνουν και οι ανάλογες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου κ.λπ.

Προφανώς πρόκειται για ένα ημίμετρο, με την επιτροπή να παραπέμπει σε ολοκληρωμένη μελέτη, με βάση και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Είναι γεγονός πάντως ότι μια (ενδεχόμενη) πεζοδρόμηση πρέπει να στηριχτεί σε κάποια δεδομένα, καθώς μπορεί να απαιτηθούν συνοδευτικά μέτρα.

«Όποιον οριστικό χαρακτήρα πάρει η οδός Ανεξαρτησίας, θα είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή και την Κοινότητα Ιωαννίνων» τονίζεται στην ανακοίνωση του Δημαρχείου Ιωαννίνων.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η δημοτική αρχή κατανοεί όλα τα αιτήματα και σκοπός είναι, μέσα από τον διάλογο, να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί όλους και δεν θα προσθέτει προβλήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης».

Το ιδανικό βέβαια να βρεθεί μια λύση που θα υπακούει στις βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας (σ.σ. ας μην ξεχνάμε ότι τα Γιάννενα είναι πια μία από τις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις της Ευρώπης, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να βρίσκεται σε προτεραιότητα) και που θα οδηγήσει, με παράλληλες υποστηρικτικές ενέργειες, στην ανάδειξη του παραδοσιακού-ιστορικού κέντρου. Η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου δεν εξαρτάται σαφώς μόνο από την πεζοδρόμηση ή μη της οδού Ανεξαρτησίας.

Τις τελικές αποφάσεις για τη δίμηνη, μικτή λειτουργία της οδού Ανεξαρτησίας θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η οδός Ανεξαρτησίας, εδώ και έναν χρόνο, βρίσκεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω της εκτέλεσης του έργου open mall, το οποίο αντιμετωπίζει την οδό ως «ήπια οδό κυκλοφορίας», όπως είναι εξάλλου χαρακτηρισμένη. Πριν από 20 ημέρες, η δημοτική αρχή, μετά και τις καταγγελίες περί «τραγικών κακοτεχνιών» από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα, είχε αναφέρει ότι «η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο και θα υποβάλλει λεπτομερές υπόμνημα».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3