ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρόταση για «οικουμενική» περιφερειακή αρχή

Εικόνα του άρθρου Πρόταση για «οικουμενική» περιφερειακή αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 18:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια πολιτική πρόταση που περισσότερο γίνεται για να καθοριστεί ο «πολιτικός χώρος», παρά με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή, καταθέτουν οι Ορίζοντες Ηπείρου.

Πρακτικά, η παράταξη ζητάει μια «οικουμενική» περιφερειακή αρχή με θητεία δύο χρόνων και «ειδικού σκοπού», με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη επικεφαλής και τον πρόεδρο του συμβουλίου στη θέση του, αλλά με παραίτηση αντιπεριφερειαρχών και μελών οργάνων και επιτροπών.

Δηλαδή, η παράταξη ζητάει να εκχωρήσει η περιφερειακή αρχή το δικαίωμα που κέρδισε στις εκλογές, για δύο χρόνια, λόγω των «ειδικών συνθηκών της πανδημίας».

Ο κ. Ριζόπουλος που παρουσίασε την πρόταση, επιχειρηματολόγησε για τις ειδικές, οικονομικού τύπου συνθήκες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει η πιθανότητα της «κατοχικής» οικονομικά εικόνας τα επόμενα έτη και τόνισε ότι ένα τέτοιο σχήμα, με την αναλογική συμμετοχή όλων των παρατάξεων, είναι το κατάλληλο για να εφαρμόσει το σχέδιο που πάλι η παράταξη προτείνει.

Πρόκειται για το Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου, πρόταση που είχε καταθέσει από την αρχή της πανδημικής κρίσης η παράταξη. Τα χρήματα του ταμείου θα βρεθούν, πάντα σύμφωνα με την πρόταση, «από τη μετατόπιση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πλην των δρομολογημένων έργων και από μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ».

Ακόμα, ο κ. Ριζόπουλος πρόσθεσε τις προτάσεις για ψηφιακές πλατφόρμες που θα ελέγχουν τις απευθείας αναθέσεις (είπε ότι «δεν είναι παράνομες, έχει σημασία όμως πώς τις χρησιμοποιείς») και την δημιουργία ενός επενδυτικού πλαισίου (και ψηφιακής πλατφόρμας), με το οποίο οικογένειες θα επιδοτούνται για να ανοίξουν κλειστά σπίτια που τυχόν διαθέτουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ως ξενώνες.

Ο κ. Ριζόπουλος είπε επίσης ότι «δεν με ενδιαφέρει να συμμετέχω ως φυσικό πρόσωπο» στην «οικουμενική», θα προτείνει όμως τα μέλη της παράταξης που θα συμμετέχουν.

Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης παρουσίασε εν τάχει το πρόγραμμα «Γέφυρα στο Μέλλον» της παράταξης, και προτάσεις όπως η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, η εξασφάλιση φυσικού αερίου στην Ήπειρο, με κάποιον από τους πρόσφορους τρόπους, τη δημιουργία ενιαίας αρχής άρδευσης κ.α.

Όλο το πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ριζόπουλος είπε ότι «εντελώς τυχαία μπήκε μια συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχη αμέσως μετά τη δική μας» με φανερό τον ειρωνικό τόνο και «ανανέωσε» την κόντρα με τον περιφερειάρχη:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθούν οι προσωπικές σχέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, σε ό,τι αφορά εμένα. Θέλουμε όμως μια ενωμένη περιφερειακή αρχή που θα συμμετέχουν όλοι», τόνισε.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της παράταξης Στάθης Νάνος, είχε ζητήσει έτσι και αλλιώς την παραίτηση των αντιπεριφερειαρχών Βασίλη Ψαθά, Κώστα Σιαράβα και Αγνής Νάκου, αποδίδοντάς τους κακούς χειρισμούς στην υπόθεση των κρουσμάτων στην Άρτα. «Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως, για να εξυπηρετήσουν τον πολιτικό τους φίλο εργοστασιάρχη, μη καταλαβαίνοντας ότι δεν τους είχε ανάγκη γιατί είχε κάνει όλα τα δέοντα» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι ο τρόπος χειρισμού, πέτυχε «να γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα καφενεία της Άρτας αντί να κληθεί ο ΕΟΔΥ να διαχειριστεί το θέμα όπως έγινε με αντίστοιχη μονάδα στην Κοζάνη».

Επίσης, ο κ. Νάκος κάλεσε την γιατρό και περιφερειακή σύμβουλο της πλειοψηφίας Σταυρούλα Τσιάρα να «ανταποκριθεί στο διπλό ρόλο της και να επαναφέρει στην τάξη τον περιφερειάρχη».

Η παράταξη θα πάει για το πρώτο της συνέδριο, με τους δεδομένους περιορισμούς, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ο συντονιστής για τα οργανωτικά θέματα του συνεδρίου Μιχάλης Νάτσης είπε πως ήδη έχουν εγγραφεί 328 μέλη, και ότι «μόνο τα 20 ανήκουν στον ίδιο ευρύ οικογενειακό κύκλο» και είπε, ότι στόχος μέχρι τέλος Ιουνίου να φτάσουν τις 500 οι εγγραφές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back