Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24

Εικόνα του άρθρου Πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2018, 15:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια παρέμβαση σε… πιο υψηλό επίπεδο κάνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ο κ. Καχριμάνης καταθέτει με έγγραφό του προς τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Σημειωτέον ότι την αναθεώρηση του άρθρο 24 ζητά επίμονα η ΝΔ, με το σκεπτικό της άρσης… εμποδίων για τη διευκόλυνση επενδύσεων. Ο κ. Καχριμάνης θέτει , από την πλευρά του, την παράμετρο της προστασίας των αγροτών. «Η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον» τονίζει στην επιστολή του.

Όπως αναφέρει, το άρθρο 24 θέτει απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ενώ οδηγεί και σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει.

«Σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις: Κληροτεμάχια του Δημοσίου που είχαν δοθεί σε ακτήμονες και εγκαταλείφθηκαν προσωρινά λόγω αστυφιλίας, έχουν δασωθεί και δεν επιτρέπεται πλέον ο καθαρισμός και η καλλιέργειά τους. Το ίδιο  ισχύει και με αγροκτήματα εντός αναδασμών, ενώ εκτάσεις που στο παρελθόν καλλιεργούνταν με αμπέλια, αδυνατούν οι ιδιοκτήτες ή οι κληρονόμοι τους να τα επαναφυτεύσουν, όπως συμβαίνει στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. Χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο εντός αυτών, χαρακτηρίζονται δασικές- κάτι που αποτελεί ελληνική ‘εφεύρεση’ -με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα (ιδίως σε ορεινές περιοχές) για οποιαδήποτε αγροτική εργασία, ακόμη και στην απλή βόσκηση. Πρόσθετα προβλήματα προκύπτουν με την διάταξη,  ότι τα κατά τεκμήριο δάση ή δασικές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο. Με αυτή διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας η λογική της μείζονος προσπάθειας, η εγκατάλειψη κάθε παραγωγικής διάθεσης στην ύπαιθρο. Τα προβλήματα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι ήδη ορατά  με τις τελευταίες δηλώσεις  ΟΣΔΕ, καθώς αγρότες που δήλωναν ως αγρούς (όπως και είναι) χορτολιβαδικές εκτάσεις βρέθηκαν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλία» τονίζει.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 24, έχοντας ως βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960. Καταλήγει λοιπόν ζητώντας την αναθεώρησή του άρθρου 24, προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης των ασκούμενων δραστηριοτήτων «ώστε να μην απωλεσθούν εκτάσεις για αγροτική χρήση, όπως είναι οι χαρακτηριζόμενες σήμερα χορτολιβαδικές και παράλληλα να επιτρέπονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back