Αν και με καθυστέρηση, ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε πέρσι στην εφαρμογή του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, με το δημοτικό συμβούλιο να εκλέγει για αυτήν τη θέση τον δικηγόρο Χρήστο Πάνο. Το Γραφείο του Συμπαραστάτη, βασική αποστολή του οποίου είναι η διαμεσολάβηση και η επίλυση διαφορών μεταξύ δημοτών και υπηρεσιών του Δήμου, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2016. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε έξι μήνες.
Στην έκθεσή του, ο κ. Πάνος εκτιμά ότι δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν σε σημαντικό βαθμό τους δημότες: η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΙ από μισθωτές.
Για τα αδέσποτα ζώα, ο Συμπαραστάτης καταθέτει την άποψη ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ημιτελές, καθώς δεν προβλέπει τη μόνιμη απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τους κοινόχρηστους χώρους αλλά μόνο τη διαχείρισή τους (στείρωση και εμβολιασμός) και στη συνέχεια την επαναφορά τους στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν προηγουμένως. Για τη βελτίωση της κατάστασης προτείνει να επιδιώξουν οι Δήμοι την τροποποίηση του νόμου 4039/2012 με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους Δήμους της χώρας και πρόβλεψης της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους.
Για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ από μισθωτές, ο κ. Πάνος επισημαίνει ότι είναι ένα θέμα που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των δημοτών οι οποίοι εκμισθώνουν κατοικίες. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΕΥΑΙ, για τις οφειλές ευθύνονται από κοινού τόσο ο υδρολήπτης όσο και ο ιδιοκτήτης του υδρευόμενου ακινήτου». Δηλαδή, η ΔΕΥΑΙ για τους απλήρωτους λογαριασμούς μπορεί να στραφεί νομικά είτε κατά του μισθωτή είτε κατά του ιδιοκτήτη. Όταν όμως ο μισθωτής είναι άφαντος, το χρέος μένει στον ιδιοκτήτη. «Η αδικία είναι προφανής» υπογραμμίζει ο Συμπαραστάτης και προτείνει βεβαίωση του χρέους του μισθωτή στη Δ.Ο.Υ. με βάση το ΑΦΜ του και, εφόσον η μίσθωση αποδεικνύεται, με καταχώρηση στο σύστημα ΤAXIS.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κατά τα άλλα, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει πιο γνωστός ο θεσμός αυτός στους δημότες. Παράλληλα, όμως, ο θεσμός αυτός βρίσκεται ενώπιον… κατάργησης. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι προτάσεις της επιτροπής στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης του «Καλλικράτη» προβλέπουν κατάργηση του θεσμού των τοπικών Συμπαραστατών (Περιφερειακών και Δημοτικών) και αντικατάστασή τους πιθανότατα από τοπικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, ανεξάρτητης αρχής που εδρεύει στην Αθήνα και η οποία θα αποκεντρωθεί. Οι Συμπαραστάτες που υπάρχουν σε Περιφέρειες και Δήμους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ύπαρξη αιρετών τοπικών Συμπαραστατών στην Αυτοδιοίκηση είναι υποχρέωση της χώρας μας, η οποία απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και έχει επανειλημμένα περιληφθεί σε συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Ελλάδα».
* Στη φωτογραφία, ο δήμαρχος με τον Συμπαραστάτη του Δημότη Χρήστο Πάνο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου