ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To «πρόσκαιρο» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης…

Εικόνα του άρθρου To «πρόσκαιρο» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2023, 19:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η 22η και η 23η Αυγούστου ήταν δύο μέρες με αρκετό μεταφερόμενο από τις φωτιές του Έβρου καπνό και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, και με τις τιμές της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων να ανεβαίνουν πάνω από τα όρια, ιδίως για τα μικροσωματίδια PM2,5. Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «κακή» στο δίκτυο Panacea.

Το δίκτυο αυτό, που έχει δημιουργηθεί από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καταγράφει σε πραγματικό χρόνια τις τιμές της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων PM2,5.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στις 23 Αυγούστου, επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι «δεν υπήρξε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 & PM2.5). Η μέση τιμή ημέρας των σωματιδίων PM10 διαμορφώθηκε σε τιμή χαμηλότερη των 50 μg/m3. Η αντίστοιχη μέση ημερήσια τιμή για τα σωματίδια PM2.5 ήταν 40 μg/m3.

Tην ίδια ώρα η Περιφέρεια σύστησε σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή σε καρδιοπαθείς καθώς και σε παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικό χώρο.

Δεν ήταν σαφές ωστόσο τι σημαίνει υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού. Για τα μικροσωματίδια PM2,5 έχει οριστεί μια μέση οριακή ετήσια τιμή στα 25μg/m3.

Με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία (μέση τιμή ανά ώρα) για τη «διαδρομή» των εν λόγω μικροσωματιδίων, τα οποία το απόγευμα της 22ης Αυγούστου έφτασαν στα 98μg/m3 (μεταξύ 20:00-21:00) - δείτε τις τιμές εδώ.

Οι τιμές λοιπόν δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά και από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία επικαλέστηκε και την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος-Τμήματος Ηπείρου, και αφορούν την πόλη των Ιωαννίνων. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε ότι τα στοιχεία του συλλόγου «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που περιέχονται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας (σ.σ. στις 23 Αυγούστου, όπου αναφερόταν ότι η μέση ημερήσια τιμή για τα σωματίδια PM2.5 ήταν 40μg/m3)».

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στη σημερινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει: «Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι τα μόνα αξιόπιστα για την περιοχή και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από μια δημόσια υπηρεσία». «Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, απαιτείται από όλους επίδειξη σοβαρότητας και υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού» είναι η απάντηση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος-Παράρτημα έκανε αναφορά σε πολύ υψηλότερες τιμές των μικροσωματιδίων PM2,5, έχοντας ως πηγή την παγκόσμια πλατφόρμα https://aqicn.org/, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Panacea.

Στην πλατφόρμα αυτή, όπως και σε άλλες τέτοιες πλατφόρμες χρησιμοποιούνται αριθμητικές τιμές και όχι τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων. Συγκεκριμένα, γίνεται χρήση του δείκτη ποιότητας αέρα AQI που μετατρέπει τις συγκεντρώσεις των ρύπων σε απλές αριθμητικές τιμές που κυμαίνονται από 0 μέχρι 500. Αυτές με τη σειρά τους αντιστοιχίζονται σε κατηγορίες της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Πέραν της διαφορετικής μεθόδου, το αποτέλεσμα ήταν «ανθυγιεινή κατάσταση» ιδίως για την 22η Αυγούστου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, στην ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι ο μόνος πιστοποιημένος σταθμός στην περιοχή της Ηπείρου, ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), είναι ο σταθμός Ιωαννίνων για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως και ότι η ίδια συμμετέχει στο δίκτυο «Panacea» σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Και προσθέτει ότι τα δεδομένα του συγκεκριμένου σταθμού σταθμίζονται από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και παρουσιάζονται on line στην ιστοσελίδα https://air-quality.gr/. «Είναι η μόνη που δίνει τη μέτρηση στο θεσμοθετημένο σύστημα μέτρησης με σχετική ακρίβεια, χαμηλότερη βέβαια του ατμοσφαιρικού σταθμού του δικτύου ΕΔΠΑΡ, ενδεικτική βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί» τονίζει.  

Παραπέμπει δε τους πολίτες για ενημέρωση περί των τιμών των μικροσωματιδίων στην ενότητα «Πολίτης/Δελτία Ποιότητας Ατμόσφαιρας» της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Ηπείρου. Μόνο που η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας δεν είναι συνεχής. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία σταματούν στον Ιούνιο. Επιπλέον, δεν είναι εύκολα για όποιον δεν έχει περάσει από σεμινάριο περί μικροσωματιδίων.

Εν κατακλείδι, η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει λόγο (στον τίτλο της σημερινής της ανακοίνωσης) για «πρόσκαιρη ατμοσφαιρική ρύπανση». Και όντως ισχύει. Ο χειμώνας όμως δεν είναι πολύ μακριά. Και η αιθαλομίχλη θα επιστρέψει όπως πέρσι, πρόπερσι κ.λπ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για «πρόσκαιρη ατμοσφαιρική ρύπανση» ή για «μεμονωμένο φαινόμενο».


Διαβάστε: Αιθαλομίχλη: Οι δύσκολοι χειμώνες των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back