ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μικροσωματιδια: Καθησυχασμοί ορισμένου... ύψους

Εικόνα του άρθρου Μικροσωματιδια: Καθησυχασμοί ορισμένου... ύψους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2023, 17:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου καθησυχάζει, σχετικά με τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αλεξανδρουπολη.

 Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου αναφερει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού Ιωαννίνων την χτεσινή ημέρα (22/8) "δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 & PM2.5)".

Βέβαια, αυτό που ουσιαστικά λέει η Περιφέρεια είναι ότι όντως η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη, αλλά σε μεγαλύτερα ύψη απο αυτά που καταγράφουν οι σταθμοί:

"Λόγω της αερομεταφοράς των σωματιδίων σε υψηλότερα ύψη από αυτά των δειγματοληπτών η εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει περισσότερο επιβαρυμένη από ότι καταγράφεται στους σταθμούς μέτρησης που καταγράφουν την ρύπανση σε ύψος 2.5 -4 μ. περίπου".

Δηλαδή, ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις αλλά δεν καταγράφονται ακριβώς. Κάτι σαν το "not great, not rerrible" της τηλεοπτικής σειράς "Τσερνομπιλ"...

 Για να είναι καλυμμένη η Περιφέρεια πάντως, συνιστά σε άτομα με προβλήματα υγείας, ευπαθείς ομάδες κ.λπ να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση κ.λπ…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back